Inwoners Lieving zitten niet te wachten op begeleid wonen minderjarige statushouders

Lieving statushouders 1
Voor het pand waar de minderjarige statushouders komen heeft de buurt spandoeken neer gezet © serge vinkenvleugel/RTV Drenthe
Een nieuw gezin met statushouders: prima. Maar zes minderjarige alleenstaande statushouders - weliswaar onder begeleiding - hier laten wonen, dat ziet een aantal inwoners van de buurtschap Lieving bij Beilen niet zitten. Zij vrezen voor probleemjongeren. En de gemeente? Die had met de omwonenden in gesprek kunnen gaan in plaats van eerst de omgevingsvergunning regelen.
Dat is in het kort de kritiek die volgens inwoner Bert Makken te horen is in het buurtschap. Makken nam het initiatief voor het plaatsen van twee spandoeken bij de grote witte villa aan De Lieving 2 en het ophangen van de korte brief die de gemeente op 21 juli aan de omwonenden stuurde.

'Wij willen geen probleemjongeren'

"Die zes tot acht jongeren komen hier wonen onder begeleiding van Elker Jeugdhulp. We hebben die organisatie gegoogled en dan kom je uit bij het begeleiden van jongeren met problemen, zoals die in Het Poortje in Groningen. We zijn bang dat ze hier problemen veroorzaken. Er is hier niets voor ze te doen. En jongeren trekken jongeren aan, dus we zijn bang voor overlast."
Loco-burgemeester Rico Schans reageert: "Het is niet automatisch zo dat al die jongeren allemaal problemen hebben. Omdat het minderjarigen zijn moeten ze begeleid wonen. En wij vinden de plek juist wel heel geschikt omdat hier weinig prikkels zijn. Als ze toch vertier zoeken dan is het centrum van Beilen 500 meter lopen."

Mogelijkheden op ggz-terrein

Schans zit net als vele gemeenten met de enorme opgave huisvesting te zoeken voor statushouders, ook voor alleenstaande minderjarigen. Ruimte die er niet of nauwelijks is. Ondertussen zitten de asielcentra vol met statushouders die daar niet meer horen maar nog geen woonruimte toegewezen hebben gekregen.
Omwonende Makken heeft wel een oplossing. "Op het ggz-terrein in Beilen staat het nodige leeg, ga daar die jongeren huisvesten en begeleiden. En laat in deze villa weer een gezin met een asielstatus wonen. Hier woonde een Syrisch gezin, die waren met z'n dertienen en er is nooit iets voorgevallen."
(Tekst gaat verder onder de foto)
Lieving statushouders 2
De villa waar zes minderjarige statushouders onder toezicht komen te wonen © serge vinkenvleugel/RTV Drenthe

Minder tijdelijk of uitbreiding?

In de buurtschap heerst angst dat op het grote terrein bij de villa meer permanente of tijdelijke bebouwing komt om nog meer alleenstaande minderjarige statushouders te huisvesten, meldt Makken. Op die plek stond vroeger een tuincentrum.
Maar daar is volgens Schans geen sprake van. "De omgevingsvergunning die we hebben afgegeven gaat om zes jongeren en twee begeleiders van Elker. Die vergunning is overigens nodig omdat het hele gebied een woonbestemming heeft, en dit is opvang."

'Gemeente handelt in omgekeerde volgorde'

Dat van die omgevingsvergunning steekt Makken. "In de brief aan de omwonenden van 21 juli staat dat Elker die nog moet aanvragen maar het gemeentebestuur heeft die vergunning op 12 juli al verleend."
Volgens loco-burgemeester Schans kan de buurt vanaf 4 augustus gewoon bezwaar indienen tegen de vergunning. Op de kritiek van Makken dat de gemeente eerder met de omwonenden had moeten praten, moet Schans hem wel gelijk geven. Hij zegt daarbij dat er in dit geval snel gehandeld moest worden.
"Het liefst had ik de buurt daar meteen bij willen betrekken. Dat had beter gekund." Binnenkort is er alsnog een info-avond waar buurtbewoners vragen kunnen stellen.
Op de vraag welke vorm van begeleiding de jongeren krijgen en hoe zwaar die is, kan Schans nog geen antwoord geven. Dat is volgens hem aan Elker die het plan nog moet maken. Elker zelf kon wegens vakantie van medewerkers vandaag ook nog niet achterhalen hoe de begeleiding eruit gaat zien.
Bekijk hier de video over de komst van de alleenstaande statushouders:
Inwoners Lieving zitten niet te wachten op alleenstaande statushouders

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl