Dirk Strijker: Veenkoloniën heeft toekomst als woon- en leefgebied

De Veenkoloniën moet zich als regio meer gaan richten op het onderscheidend vermogen als woon- en leefregio. Dat is de overtuiging van Dirk Strijker, scheidend hoogleraar Plattelandsontwikkeling van de Rijksuniversiteit.
De inwoner van Eexterzandvoort, die vorige week werd benoemd werd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau, gaat komende zomer met pensioen. Hij blijft daarna nog wel aan een aantal lopende projecten verbonden.

Woongebied
"De Veenkoloniën is geen gebied dat van oudsher op de kaart staat als woongebied, maar zo langzamerhand is het wel woongebied geworden", vertelt hij tegen RTV Noord. Eexterzandvoort ligt op de rand van dat gebied.

"De verbindingen zijn ook verbeterd. Er rijdt nu een trein naar Veendam, er komt een trein naar Stadskanaal en de snelweg richting Nieuwe Pekela komt er."

Economie
In het verleden was landbouw de economische motor van de Veenkoloniën, maar volgens Strijker brengt de landbouw het gebied nu niet verder. "Landbouw is slechts acht procent van de economie", zegt hij. "De economie van de Veenkoloniën is een diensteneconomie. Dat zijn soms rare diensten, zoals het asielzoekerscentrum in Ter Apel, maar het is wel werkgelegenheid, dus inkomen."

Strijker is positief over de toekomst van de streek, al ziet hij ook dat voorzieningen steeds meer onder druk komen te staan. "Neem de discussie rond de ziekenhuizen bijvoorbeeld, dat Stadskanaal mogelijk zonder komt te zitten. Dat soort voorzieningen moet je wel een beetje in de buurt hebben."

Wonen en recreëren
De toekomst ziet Strijker als een regio van wonen en recreëren. 'Het is nu zaak om geld in te zetten op een aantrekkelijk woon- en recreatiegebied", vindt hij. De hoogleraar noemt de Veenkoloniën een uniek gebied met een uniek landschap.

"Maar als het nog meer een woongebied moet worden, moet je zorgen dat de grote plaatsen van de Veenkoloniën goed verbonden zijn met Westerwolde en de Hondsrug, de aantrekkelijke gebieden waar mensen goed kunnen verblijven."

Lees ook:
Dirk Strijker mag zich Officier in Orde van Oranje Nassau noemen
Dirk Strijker neemt afscheid: Trots op onderzoek Veenkoloniën
Deel dit artikel: