Première van Drentse Van Gogh-film mist het Van Gogh-jaar

acteur Dirk Gunther Mohr als Vincent van Gogh
Acteur Dirk Gunther Mohr als Vincent van Gogh in een eerdere teaser van Zuidoost Drenthe Film ZOD © serge vinkenvleugel/RTV Drenthe
De première van de Drentse Vincent van Gogh-film, die gaat over het verblijf van de kunstschilder in onze provincie, is uitgesteld naar 2024. De productie stond eigenlijk voor 2023 op de agenda, het jaar dat het 140 jaar geleden is dat de kunstenaar Drenthe bezocht.
Volgens producent Rob Camies van ZODfilm (Zuid Oost Drenthe film) is er eerst meer duidelijkheid nodig over de financiering.
De film, met als werktitel De Onkruidverbrander, is onderdeel van het Van Gogh-jaar dat volgend jaar wordt afgetrapt in Drenthe. Met een bomvol programma (onder meer een expositie, theaterproducties en een fietsroute) wordt stilgestaan bij de Drentse periode van de beroemde kunstschilder.

Internationale allure

"Het liefst waren we ook voor volgend jaar gegaan", vertelt Camies. "Ons oorspronkelijk idee was om de productie klein en in eigen hand te houden. Maar hoe langer we er over nadachten, des te meer de overtuiging bij iedereen ontstond dat de film potentie heeft voor meer."
Daarmee doelt Camies op een film met internationale allure, iets wat ook niet zou misstaan op Europese filmfestivals in Cannes, Venetië en Berlijn. "De ambitie ligt dus hoog."

Twee miljoen

Inmiddels werkt ZODfilm samen met een grote Nederlandse producent, waarvan Camies nog niet de naam bekend kan maken. "Samen met deze partij hebben wij een aanvraag gedaan bij het Filmfonds. Als die gehonoreerd wordt, dan kunnen we ons budget aanzienlijk ophogen." De huidige productie is begroot op 4 tot 4,5 ton.
Bij groen licht van het Filmfonds, is dat in een klap ruim twee miljoen. Waarmee de filmmakers dus echt kunnen uitpakken, aldus Camies.
(Tekst gaat verder onder de foto)
Rob Camies, Statenlid Forum voor Democratie
Rob Camies van ZOD film: "De ambitie is hoog." © Provincie Drenthe

Opnames in 2023

Eind september weten de Drentse filmmakers meer. Het afwachten van dit besluit betekent wel dat het project is vertraagd. De opnames, die in het najaar zouden starten, staan nu gepland in 2023. Zelfs als de aanvraag door het Filmfonds wordt afgewezen.
"In het boeken van een crew en acteurs zit zoveel tijd. En daar beginnen we pas mee als we financieel weten waar we aan toe zijn." De film gaat er hoe dan ook komen, verzekert Camies.

Veenpark

Een script ligt er in ieder geval al. Het verhaal wordt verteld door de ogen van de dochter van logementhouder Scholtens in Veenoord (momenteel het Van Gogh Huis, red.) in wiens etablissement de kunstenaar in de herfst van 1883 verbleef.
De filmlocaties zijn ook al grotendeels bekend. Naast het Van Gogh Huis, wordt er ook geschoten in het Veenpark in Barger-Compascuum, hoogveengebied het Bargerveen en het oude kerkje in Zweeloo.

Sauerkrautwestern

De filmmakers zitten tot de opnames overigens niet stil en steken hun energie eerst in een kleinere productie. "Samen met enkele Duitse partners gaan we net over de grens bij Emmen een westernkomedie maken."
Geen spaghettiwestern, maar een sauerkrautwestern, aldus Camies. "Een droom van mij. Ik ben opgegroeid met de films van Bud Spencer en Terence Hill, beter bekend als de Vier Vuisten-films.
De slapstickachtige humor van die knokfilms wordt het vertrekpunt voor deze rolprent. Een andere film van ZODfilm, Verraderlijke Liefde, beleeft in november de première in het Atlas Theater in Emmen.

Filmprovincie

Als het aan Camies ligt, volgt er nog veel meer. "We willen Drenthe als filmprovincie echt op de kaart zetten. Alles wat hier gemaakt wordt, moet ook buiten Drenthe zelf een zeker aanzien krijgen. We zetten wat dat betreft hoog in."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.