Remkes voert volgende week nieuwe gesprekken over stikstofaanpak

Stikstofbemiddelaar Johan Remkes
Stikstofbemiddelaar Johan Remkes © ANP/JEROEN JUMELET
Na het 'constructieve overleg' met LTO Nederland zijn nieuwe afspraken gemaakt wanneer stikstofbemiddelaar Johan Remkes in gesprek gaat met natuur- en milieuorganisaties, individuele boeren en andere bedrijven.
Volgende week gaat Remkes om tafel zitten met natuur- en milieuorganisaties over de stikstofaanpak van het kabinet. Greenpeace, Wereld Natuur Fonds, Natuur en Milieu, Natuurmonumenten en Mobilisation for the Environment hebben al aangegeven niet te willen schaven aan de gestelde doelen.
Zo zegt Greenpeace niet te willen onderhandelen over het doel om de stikstofuitstoot voor 2030 te halveren. "Als daaraan getornd wordt, bijvoorbeeld door het uit te stellen tot 2035 of door het doel te verlagen naar 40 procent, is het gesprek meteen afgelopen en stappen we naar de rechter. Het doel van 2030 is heilig, natuursoorten in Nederland staan al op omvallen", zegt directeur Andy Palmen.
Remkes heeft ook gesprekken gepland met individuele boeren, banken en zogenoemde ketenorganisaties, zoals het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel. Ook die worden volgende week gevoerd.

Meer overleg aangekondigd

FrieslandCampina, een van de grootste zuivelcoöperaties ter wereld, heeft de uitnodiging van Remkes afgeslagen. "Wij hebben de heer Remkes laten weten dat wij niet op deze uitnodiging ingaan en deze gesprekken primair aan de belangenbehartiging in de landbouw laten", zo meldt het bedrijf.
Op maandag 22 augustus praat Remkes met vertegenwoordigers van provincies en gemeenten. Later die week heeft hij waarschijnlijk een tweede ontmoeting met landbouworganisaties, waaronder LTO Nederland, maar dat overleg is nog niet ingepland.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.