Kabinet wil verdubbeling crisisnoodopvangplekken, burgemeesters vragen structurele aanpak

Hubert Bruls
Hubert Bruls is voorzitter van het Veiligheidsberaad © ANP/JEROEN JUMELET
Het kabinet verzoekt de veiligheidsregio's om nog eens ruim 5600 extra crisisnoodopvangplekken te realiseren voor asielzoekers. Die plekken komen boven op de 5500 extra crisisopvangplekken die eerder gevraagd werden, waarvan er nu 5000 gerealiseerd zijn. Ook de niet gebruikte opvangplekken voor Oekraïners moeten in aanmerking komen voor reguliere asielzoekers.
Aanleiding is volgens staatssecretaris Van der Burg (Asiel) dat het moeizaam is om statushouders te huisvesten en de keten daarom verstopt zit, meldt de NOS. Daarnaast is de asielinstroom nog altijd hoog.
De Haagse politiek moet juist zo snel mogelijk structurele beslissingen nemen over de voortgang van het asielbeleid in Nederland, vinden de 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad. Het gaat dan onder meer over het uitzetbeleid van vreemdelingen die niet in Nederland mogen blijven en over het versterken van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).
De burgemeesters hebben deze boodschap op hun beurt overgebracht aan Van der Burg. Zij vrezen dat de opvang nog verder vastloopt dan nu het geval is. "De veiligheidsregio's hebben nu 5000 van de ruim 5500 extra gevraagde noodopvangplaatsen gerealiseerd. Maar de situatie bij het aanmeldcentrum in Ter Apel is nog steeds onmenselijk en onwenselijk. En de langetermijnvisie is er nog niet", aldus voorzitter Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen.

Gemeenten schieten wellicht langer te hulp

De burgemeesters zeiden eerder dat ze hooguit tot 1 oktober wilden meewerken aan extra crisisnoodopvang, omdat dat eigenlijk geen taak van gemeenten is. "Maar we willen natuurlijk ook geen mensen op straat laten slapen of door het hele land laten ronddwalen", aldus Bruls.
Bruls: "Er moet uitzicht zijn op oplossingen. Er gebeurt nu wel wat, maar echte beslissingen zijn nog niet genomen. Dat kan nu niet meer wachten tot iedereen terug is van reces. Er moet de komende weken hard gewerkt worden. We kunnen de huidige crisisorganisatie niet eindeloos laten voortduren", zei hij eerder.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl