Minister vindt dat landbouw moet veranderen; Drentse agrariërs doen experiment

Als het aan het ministerie van   Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit ligt, gaat de landbouw in ons land op de schop (Rechten: Pixabay)
Als het aan het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit ligt, gaat de landbouw in ons land op de schop (Rechten: Pixabay)
De landbouw in ons land moet flink veranderen. Dat vindt Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Er moet volgens haar niets verloren gaan, waardoor bijvoorbeeld mestafval tot het verleden behoort.
Haar ministerie gaat daarom een zesde deel van het beschikbare budget gebruiken om de zogeheten kringlooplandbouw in ons land te stimuleren. In de Achterhoek, De Peel, Twente, Flevoland en Noord-Nederland gaat daarom geëxperimenteerd worden met het verbouwen van nieuwe gewassen en zelfvoorzienend werken.

Exit voor kunstmest

Als het aan Schouten ligt, wordt kunstmest uitgebannen. Compost en mest uit de buurt moeten het alternatief worden. Zo'n veertig boeren die ook aan natuurbeheer willen doen, maar over te weinig grond beschikken, kunnen grond van Staatsbosbeheer gebruiken.
De veehouderij van Jessica en Maurits Tepper in Sandebuur is één van de boerenbedrijven die meedoet met het experiment. Staatsbosbeheer helpt hen om biodiversiteit te combineren met een rendabele bedrijfsvoering. De twee bekijken onder meer hoe hun landbouwterrein kan worden uitgebreid en onderzoeken hoe medewerkers natuurbeheer centraler kunnen stellen.

Duurzamere werkwijze

Eerder maakte de minister al duidelijk dat er meer voor voedsel betaald zou moeten worden, zodat boeren hun koers kunnen verleggen van zo goedkoop mogelijk produceren naar een meer duurzame werkwijze. Veel boeren moeten nu nog opboksen tegen afnemers die het onderste uit de kan willen halen.
Natuur- en milieuorganisaties zijn blij dat het plan is gepubliceerd, maar noemen de inhoud nog te vrijblijvend en te weinig concreet. “Duidelijke doelen, een verdienmodel voor de ondernemers, inzicht in de prestaties en het eerlijke gesprek over het verminderen van het aantal dieren in Nederland ontbreken”, laat het Wereld Natuur Fonds namens de organisaties weten.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.