Protestvlaggen in gemeente Meppel moeten voor WOII-herdenking weg, daarna mogen ze terug

Alle omgekeerde vlaggen in de gemeente Meppel moeten voor 15 augustus verwijderd zijn. Dat zijn de gemeente en een lokale organisatie van de boerenprotesten overeen gekomen.
Deze lokale organisatie, van zo'n twintig boeren, heeft vlaggen opgehangen aan gemeentelijke eigendommen in Nijeveen. De andere vlaggen haalt de gemeente zelf weg voor 15 augustus.
Vorige week maakte de gemeente bekend de omgekeerde vlaggen weg te halen. Inwoners zouden er aanstoot aan nemen. Organisatoren van dit protest in de gemeente konden zich melden voor een gesprek. Een organisatie heeft daar gehoor aan gegeven.

'Wij zijn derde groep die kapot gemaakt worden'

"De Nederlandse vlag op de kop hangen is al eeuwenlang een uiting van nood en protest. In ons land is wat ons betreft, de grens van het redelijke duidelijk overschreden", zegt de lokale organisatie. "Na de slachtoffers van de toeslagenaffaire en de aardbevingsschadeslachtoffers zijn wij als boeren blijkbaar de derde kleine groep die in korte tijd door de overheid onder valse voorwendselen kapot moet worden gemaakt. De omgekeerde vlag vinden wij dan ook een gepaste manier van protest."

Herdenking oorlogsslachtoffers

Met deze organisatie is dus de datum van 15 augustus overeengekomen. Dan wordt namelijk stil gestaan bij het einde van de Tweede Wereldoorlog en worden alle slachtoffers van de Japanse bezetting van de voormalige kolonie Nederlands-Indië herdacht. De gemeente en de organisatie zijn allebei van mening dat het gebruik van een omgekeerde Nederlandse driekleur onverenigbaar is met deze herdenking.
"Het platteland was in de Tweede Wereldoorlog nauw betrokken bij onderduikers, verzet en mensen opvangen in de hongerwinter. Respect voor alle oorlogsslachtoffers zit bij ons ook diep." De organisatie meldt verder dat de aanleiding voor de demonstratie 'onverminderd groot' blijft.

Vlaggen mogen na herdenking terugkeren

De omgekeerde vlaggen mogen na de herdenking weer teruggeplaatst worden door de organisatie. Vanaf donderdag 18 augustus mogen de omgekeerde vlaggen van de organisatie weer aan gemeentelijke eigendommen, maar alleen in Nijeveen. Deze vlaggen mogen minimaal zes weken blijven hangen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl