Boeren beregenen land, ook tijdens de hitte: 'Een duurder frietje wil niemand'

Dirk Jan Beuling
Akkerbouwer Dirk Jan Beuling op zijn land © ZO!34/Ana Ivis
Wie een blik werpt op de akkervelden in Drenthe, heeft het vast gezien: om de zoveel uur besproeien boeren hun land. De grond moet namelijk vochtig blijven, nu het droogteprobleem met de dag groter wordt.
Maar waarom staan die sproeiers overdag aan? Het water verdampt toch net zo hard als het wordt aangebracht op het land? En doen de boeren dit ook als het kwik straks oploopt tot dik boven de 30 graden?

Verdamping valt mee

"Overdag verdampt er inderdaad meer dan in de nacht", zegt Dirk Jan Beuling bij ZO!34. Hij is akkerbouwer en bestuurslid bij LTO Nederland. "Maar de hoeveelheid valt ontzettend mee", relativeert hij de hoeveelheid water die verdampt. Volgens Beuling gaat het om maximaal 1 of 2 millimeter extra in vergelijking met de nacht.
Omdat een akkerbouwer veel land en niet zoveel machines heeft om het land alleen in de nacht te laten beregenen, is de keuze snel gemaakt.
"Het is dan het verlies van het water nemen of het risico lopen dat de oogst mislukt of stukken minder is", verklaart hij de keuze voor het nachtelijke sproeien. Beregent hij het land niet, "dan is de kans groot dat een frietje dubbel zo duur wordt, en dat wil niemand."
Bekijk hier waarom boeren overdag, tijdens de warmte, het land besproeien:
Ondanks meer verdamping, beregenen boeren het land

Teruglopende aantallen

Het aantal gewassen dat beregend moet worden, loopt terug in augustus. "Dat is ons geluk", legt Arend Steenbergen uit, regiobestuurder van LTO Noord. "Het graan is bijvoorbeeld al geoogst en de uien zijn uitgegroeid en hoeven alleen nog maar te drogen op het land, anders zou het een kostbare zaak worden."

Hitte maatregelen

Een keerzijde van overdag beregenen, is dat planten beschadigd kunnen raken. "Een plant raakt dan in de stress", aldus de akkerbouwer. "Maar dat hebben we zelf ook als het erg warm is. Het verschil is alleen dat wij beschutting kunnen zoeken. Een plant kan dat niet."
Volgens Beuling is het zaak om de grond zo koel en vochtig mogelijk te maken voordat de grote hitte begint. Dan kan de vochtige grond de verkoeling geven die een plant op dat moment nodig heeft, zonder de bladeren te beschadigen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.