Drentse gemeenten gaan door met zomeractiviteiten tegen verveling

In Coevorden spelen kinderen met water bij de speeltuin in de wijk Buitenvree
In Coevorden spelen kinderen met water bij de speeltuin in de wijk Buitenvree © RTV Drenthe / Dylan de Lange
Voor het derde jaar op rij organiseren alle Drentse gemeenten gratis zomeractiviteiten voor jongeren, die bijvoorbeeld niet op vakantie kunnen en zo toch leuke dingen kunnen doen. Het was twee jaar geleden, in coronatijd, een idee van de provincie, maar het project wordt nu doorgezet door de gemeenten zelf.
Zo'n vijftien enthousiaste kinderen komen naar de speeltuin in de wijk Buitenvree in Coevorden voor de spelletjesmiddag. Ze krijgen korfbaltraining en doen een wedstrijdje om zoveel mogelijk water in een lege emmer te spuiten. Zo makkelijk kan het zijn. De buurtsportcoaches in de gemeente Coevorden organiseren dit soort gratis activiteiten een keer of dertig deze zomer.
"Dan heb je tenminste wat te doen en hoef je je thuis niet te vervelen", zegt Marlissa (10). "Ik zit deze vakantie veel binnen en dat is wel een beetje saai. Even een paar uurtjes buiten is wel chill."

5.000 euro per gemeente

Het idee kwam drie jaar geleden van provincie Drenthe. Daarvoor trok het vanuit de sociale agenda twee jaar lang 5.000 euro per gemeente uit. De gemeenten zetten vervolgens hun jongerenwerkers, buurtsportcoaches en cultuurcoaches in om de activiteiten te organiseren. Vanaf dit jaar betalen de twaalf gemeenten dit zelf, want ze willen het project doorzetten.
"We beginnen elk jaar met een flitspeiling", zegt Saskia Duursma van CMO STAMM. Het kenniscentrum onderzoekt of jongeren ervoor warmlopen en helpt gemeenten met het organiseren van de activiteiten. "Die peiling houdt in dat we via sociale media jongeren vragen of er voldoende voor hen te doen is in de zomer, of ze meer activiteiten willen en zo ja, wat voor activiteiten."
Zomeractiviteiten in Drentse gemeenten blijven voorlopig

'Niet genoeg te doen'

Uit de antwoorden van ruim duizend jongeren bleek dat er inderdaad vraag naar bepaalde activiteiten was, zoals sport en cultuur. Ruim de helft van de 950 jongeren die de enquête voor deze zomer hebben ingevuld, vindt dat er niet genoeg te doen is in de vakantie.
Ook voor kinderen die niet op vakantie gaan of kunnen, bieden de activiteiten een leuk alternatief: "Het aanbod is voor verschillende leeftijdscategorieën", zegt Duursma. "Een kind van 14 wil niet met jongeren van 20 jaar iets doen. Er zijn ook plekken waar veel kinderen opgroeien, van wie je weet dat hun gezinnen financieel niet altijd de mogelijkheid hebben op vakantie te gaan. Of ze allemaal meedoen met de zomeractiviteiten, kunnen we niet zeggen."
Ook na twee zomers die door de coronamaatregelen een stuk saaier werden, gaan de georganiseerde zomeractiviteiten dus door. Het is volgens Duursma zelfs de bedoeling om het uit te breiden: "We kijken of we nog meer de samenwerking kunnen zoeken met partners zoals scholen of verenigingen, of misschien kunnen we dit ook in andere vakanties inzetten."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl