Groot verschil in aantal hittegolven tussen Drenthe en rest van het land

in beeld:hitte
Tijdens een hittegolf zoeken mensen graag de verkoeling op © RTV Drenthe / Kim Stellingwerf
In Drenthe wordt minstens twee keer zo vaak een hittegolf gemeten dan op het Friese vasteland, maar vergeleken met Limburg blijft onze provincie juist achter. Op het KNMI-weerstation in Eelde is deze eeuw elf keer een hittegolf geregistreerd, in Hoogeveen tien keer. Ter vergelijking: in Leeuwarden zijn dat er vijf, in het Limburgse Arcen 25.
Dat blijkt uit cijfers van weersite Weeronline, die per regio het aantal hittegolven in kaart bracht. De cijfers zijn van na het jaar 2000.

Verschillen in Nederland

De regionale verschillen tussen Nederlandse regio's zijn aanzienlijk. Zo wordt in Arcen (25) niet alleen vaker een hittegolf gemeten dan in Drenthe, maar ook vergeleken met het landelijke weerstation in De Bilt (13). Ook het Limburgse Ell en Eindhoven zijn uitschieters met 20 regionale hittegolven.
De kustgebieden hebben deze eeuw nauwelijks te maken gehad met hittegolven. In Vlissingen waren het er vier, in IJmuiden drie en in het Noord-Hollandse De Kooyook twee. Op Vlieland, Terschelling en het Friese Stavoren werd sinds 2000 'slechts' één keer een hittegolf gemeten.

Invloed van Noordzee

Het lagere aantal hittegolven in het kustgebied komt door invloed van wind vanaf de Noordzee. Die zorgt voor verkoeling, waardoor het minder warm wordt in de kustprovincies. Hoe verder in het binnenland, hoe minder verkoeling vanaf zee en hoe hoger de temperatuur.
In de wintermaanden leidt de verkoeling vanaf zee voor mildere temperaturen in de kustprovincies. De zee is namelijk relatief warm, waardoor de wind vanaf zee iets opgewarmd is. Verder in het binnenland is het doorgaans kouder.
Wanneer is er sprake van een hittegolf?
Een hittegolf is een serie van minstens vijf zomerse dagen, waarvan er zeker drie tropisch zijn. Bij een zomerse dag moet er zeker 25 graden zijn gemeten, bij een tropische dag ligt het minimum op 30 graden Celsius of hoger.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl