'Dragqueens, glitters en hilariteit met een serieuze ondertoon tijdens Regenboogfestival Emmen'

Regenboogfestival Emmen
Het Regenboogfestival moet een lans breken voor LHBTIQ'ers © Richard Broekhuijzen
Dragqueens, glitters, roze opblaasbare flamingo's om op te dobberen en liefde en respect voor de LHBTIQ+-gemeenschap. Dat zijn de hoofdingrediënten van de tweede editie van het Regenboogfestival in Emmen dat op 27 augustus wordt gehouden op het Raadhuisplein. Het evenement is in handen van Stichting Cocoloco.
"Na twee jaar van uitstel door corona mogen we weer", zegt organisator Wesly Struik van de stichting tegen ZO!34. "En we hebben geluisterd naar het publiek dat afkwam op de eerste editie. Mensen misten toen de dragqueens, en nu komen de allerbeste dragqueens van Nederland een spetterende show geven tijdens het festival."

Dragqueens

Vijf bekende Nederlandse dragqueens vormen namelijk de hoofdact tijdens het festival. "In 2019 dachten we dat Emmen er nog niet klaar voor zou zijn, maar inmiddels weten we wel beter", zegt Struik. "Voor dit festival kunnen we met trots zeggen dat we finalisten van 'Drag Race Holland' (een televisieserie op Videoland) en twee leden van de jury van het programma 'Make Up Your Mind' (televisieprogramma bij RTL) op het podium hebben staan." Het zijn Vanessa Cartier, My Little Puny, Keta Minaj, Tabitha en Deedee, zo kondigt Struik aan.
(Tekst gaat verder onder de foto)
Regenboogfestival Emmen
De regenboogkleuren zijn terug te vinden tijdens het festival © Richard Broekhuijzen
Wat is en doet een dragqueen?
Het zijn meestal mannelijke artiesten die zich kleden in vrouwelijke kleding en vrouwelijke genderstereotypen uitbeelden als onderdeel van hun show. Een typische dragshow bestaat uit dansen, acteren, stand-up comedy en muziek, zowel live of playback.
"Drag is een kunstvorm", legt de organisator uit. "Ik vind het echt walgelijk als iemand het 'een verkleedfeestje' noemt. Deze artiesten staan minstens 2,5 uur in de make-up en hebben prachtige shows. Daarom wilden we ze graag op dit grote podium hebben, dan kan iedereen zien hoe uniek en bijzonder ze zijn."

Line-up

Tijdens het festival zijn er - naast de optredens van de aangekondigde dragqueens - verschillende artiesten. De line-up bestaat onder anderen uit zangeres Raffaëla, zanger Pieter van der Zweep en DJ Jef-Free. Daarnaast zijn er grote rode ballen om op te stuiteren, zijn er grote opblaasbare flamingo's om op het water van het Raadhuisplein te dobberen en zullen er niet alleen 'eetbare' lekkere hapjes en drankjes zijn volgens de organisatie, 'maar ook prachtige mensen in hele korte rokjes en broekjes'.
Ook zullen bekende Emmenaren een show weggeven als dragqueen. Het gaat om MC Reza Skills, Emmer PvdA-wethouder Guido Rink, zanger Leon Moorman en hotelier Hans ten Cate. "Je weet niet wie wie is als ze eenmaal op het podium staan, maar ze zullen door een vakjury beoordeeld worden", legt Struik uit. "En dan gaan we stemmen wie de beste en leukste dragqueen van Emmen is. Het wordt hilarisch."
(Tekst gaat verder onder de foto)
Regenboogfestival Emmen
Tijdens het Regenboogfestival wordt meerdere keren opgetreden © Richard Broekhuijzen

'Liefde en respect'

Het eerste Regenboogfestival werd door Stichting Cocoloco georganiseerd in 2019. De stichting maakt zich hard voor de 'regenboogfamilie' en dat was onder meer de reden dat Struik dat jaar ereburger van Emmen werd. Onder alle glitters en hilariteit zit namelijk een serieuze boodschap.
Dat mannen hand in hand lopen of dat iemand uitkomt voor zijn geaardheid is namelijk 'nog steeds niet echt normaal' volgens de organisator. "Daarom is het festival toen bedacht, uit liefde en respect voor de LHBTIQ+-gemeenschap. Je moet kunnen zijn wie je wil zijn in Emmen en dat moet veilig zijn. Dat was de boodschap in 2019 en dat is de boodschap nog steeds."
"Hier in Emmen is bijvoorbeeld vorig jaar nog het regenboogzebrapad beklad, een dag na de plaatsing", betreurt Struik. "Daarom is het zo belangrijk om aandacht te geven aan dit onderwerp."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.