Een vleesautomaat bij Valthe: 'Verser kan het niet'

Je ziet ze in supermarkten, stations en vliegvelden: drank- en voedselautomaten. Je stopt er geld in en je haalt er bijvoorbeeld een blikje fris of broodje gezond weer uit. Je hebt ze in alle soorten en maten, maar zijn ze ook geschikt voor de verkoop van vlees? Bij Valthe staat er een.
Veehouders Danny de Graaf nabij Valthe en Ruud Duursma uit Exloo, die respectievelijk varkens en runderen houden, zien de ‘vleesautomaat’ als een manier om hun speklappen en biefstuk aan de man te brengen. De verkoop loopt boven verwachting zeggen ze. De Graaf: “We zijn al drie weken aan de gang en de animo is prima.”

Houden, slachten, verkopen
Klanten kunnen contant met munten en papiergeld betalen, maar ook met de pinpas. De temperatuur in de automaat staat constant op -19 graden. Naast ‘de vriezer’ is een bord geplaatst waarop het aanbod en de prijzen staan beschreven.

Maar voordat het vlees in de automaat komt moet het natuurlijk wel geslacht worden. Dat doet Duursma. Vervolgens verpakt hij het vlees zelf. “Dat wordt snel ingevroren en dan kan het erin”, aldus Duursma.

‘Korte lijntjes’
Je kunt ook vlees kopen bij een supermarkt. Wat is dan het voordeel van de automaat? “Het voordeel is dat je het vlees rechtstreeks van de boer koopt”, zegt De Graaf. “Het zijn korte lijntjes. Verser kan het niet.”
Meer over dit onderwerp:
Vleesautomaat Vathe Exloo Gemeente Borger-odoorn
Deel dit artikel: