Versnelling verhuizing statushouders om Ter Apel te ontlasten loopt ver achter

Ter Apel
Het flexplan is bedoeld om Ter Apel te ontlasten © ANP/EMIEL MUIJDERMAN
Het aantal statushouders dat versneld vanuit een asielzoekerscentrum (azc) naar bijvoorbeeld een flexwoning of een omgebouwd kantoorpand is verhuisd, loopt ver achter bij de aantallen in de afspraken die het kabinet daarover heeft gemaakt. Sinds 1 juli zijn er tot nu toe slechts 3.040 statushouders uit een azc naar een woning uitgestroomd, in plaats van de afgesproken 5.840.
Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), die het ANP heeft opgevraagd. Het gaat om cijfers tot en met 8 augustus. Het kabinet wil dat er medio augustus 7.500 statushouders uit een azc zijn verhuisd naar een eigen woning.
Dit heeft het kabinet eind juni met de veiligheidsregio's en de in de Landelijke Regietafel Migratie & Integratie vertegenwoordigde partijen afgesproken. Uit de COA-cijfers blijkt dat op dit moment slechts 52 procent van dat afgesproken aantal is gerealiseerd.

Ter Apel ontlasten

Om het aanmeldcentrum in Ter Apel te ontlasten en de doorstroming in asielzoekerscentra op gang te krijgen, besloot het kabinet eind juni tot versnelde uithuisplaatsing van 7.500 statushouders. Dat moest in zes weken zijn verwezenlijkt. Bijna 16.000 statushouders verblijven nu noodgedwongen in een azc omdat er voor hen geen reguliere woning beschikbaar is. Daarmee stokt de doorstroming in azc's en blijft ook de situatie in Ter Apel onhoudbaar.
Die 7.500 statushouders zouden via flexwoningen en bijvoorbeeld omgebouwde kantoorpanden en verpleeghuizen een eigen woning moeten krijgen, zo lichtten staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) en minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) eind juni toe.
Het kabinet maakte daarvoor 100 miljoen euro vrij, om nog dit jaar de bouwproductie van flexwoningen te verhogen van 5000 naar 7500 en bestaande panden geschikt te maken voor bewoning. Een derde van de nieuwe flexwoningen en de tot woning getransformeerde panden worden aan statushouders of Oekraïners toegewezen, zegt een woordvoerder van De Jonge.

Meer doelgroepen

Die flexwoningen zijn niet alleen voor statushouders bedoeld, maar ook voor andere spoedzoekers zoals net gescheiden mensen of daklozen. Er zijn inmiddels 3100 nieuwe flexwoningen gebouwd, zegt de woordvoerder.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl