Negentig jaar 'Noordpoolijs' in Nieuw-Amsterdam: 'Alleen het recept is geheim'

IJs Noordpoolijs
Het ijs wordt vers bereid in het fabriekje naast de salon © RTV Drenthe/Benthe Bronkhorst
Noordpoolijs, in Nieuw-Amsterdam en omgeving is het een begrip. Negentig jaar geleden opende de zaak aan het kanaal in Nieuw-Amsterdam en anno nu valt het niet meer weg te denken uit het dorp.
"Ik ben hier natuurlijk heel trots op", zegt eigenaar Rik Jansen tegen ZO!34, terwijl hij de deuren van de ijssalon 'De Noordpool' open zet. Al negentig jaar gaan die deuren bijna dagelijks open voor ijsliefhebbers. "We maken alles wat we verkopen zelf, in het fabriekje naast de salon."
Rik en zijn vrouw Karin zijn al weer druk in de weer in de keuken naast de ijssalon, waar je zo naar binnen kan kijken. "We hebben, op het recept na, geen geheimen. Mensen mogen gewoon zien hoe het ijs gemaakt wordt", legt hij uit, terwijl hij verschillende ingrediënten staat te mixen. En dat doen ze nog ouderwets met de hand. "Op ambachtelijke wijze."
Artikel gaat verder onder de video
Noordpoolijs in Nieuw-Amsterdam bestaat negentig jaar
In 1932 opende Harm Kuipers de ijszaak aan het kanaal in Nieuw-Amsterdam. Na een aantal jaar namen de ouders van Rik de zaak over. Sinds jongs af aan is hij bezig met ijs. "Ik hielp altijd in de zaak en heb het al op jonge leeftijd overgenomen." Door lichamelijke klachten zijn zijn ouders vroeg gestopt in de winkel. Vanaf zijn achttiende staat Rik zelf aan het roer. "Het is een uitdaging om het op zo'n moment over te nemen, maar het is vooral heel leuk."
Nog steeds zijn hij en zijn vrouw Karin dagelijks in de winkel en het bijbehorende fabriekje te vinden. "Fabriek is bijna een te groot woord, het is meer een keuken." Een grote vrieskast, een aanrechtblad en een machine sieren die keuken. "Het afwegen van alle ingrediënten doen we nog zelf, de kleine machine in de hoek mengt het."

'Lekker weer ook een nadeel'

Vanaf het moment dat de deuren open gaan druppelen de eerste ijsliefhebbers binnen. "Met dit warme weer lukt dat wel", lacht de eigenaar. "Dat is ook het leuke van dit werk, je werkt met mooi weer." Daar zit ook wel een klein nadeel aan. "Ik kan niet even bij het zwembad gaan liggen."
Het werken met mooi weer en de klanten zijn twee belangrijke redenen waarom Jansen het werk zo kan waarderen. "Je bent altijd met blije mensen bezig." Maar als hij de hoofdreden moet noemen is dat toch het ijs. "Op een gegeven moment gaan smaken je fascineren. Dan ga je op zoek naar nieuwe dingen, terwijl je wel vasthoudt aan die succesformule die hier werkt."
Artikel gaat verder onder de foto
Rik Jansen  Noordpoolijs
Rik Jansen bereidt het ijs in de kleine fabriek naast de salon © RTV Drenthe/Benthe Bronkhorst

Jubileumfeest

In de ijssalon zijn klassiekers als vanille en boerenjongens nog altijd populair. "Met die eerste is alles begonnen." De publieksfavoriet is de laatste. "Als er drank in zit kunnen mensen het vaak waarderen", lacht hij.
Met zo'n negentigjarig feestje rijst de vraag hoelang ze nog doorgaan. "Zeker weten doe ik dat natuurlijk niet, maar ik hoop met de zaak de honderd aan te tikken."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.