Krijgt Klazienaveen straks zijn eigen ‘Raadhuisplein’?

Handelsvereniging Klazienaveen
Dick Foorthuis, Harrie van der Velde, Peter Foorthuis en Harry Omloo (vlnr) bij de volgens hun geschikte plek voor een dorpsplein. © RTV Drenthe / Rien Kort
Een heus horeca- annex evenementenplein op de plek waar nu nog een stukje kanaal ligt. En een turfschip (met daarin wellicht een pannenkoekenrestaurant) in het water achter de Jumbo.
Het zijn enkele plannen waar de ondernemers van Klazienaveen de komende twee jaar op gaan broeden. Inzet is om in die periode met concrete voorstellen bij de gemeente aan te kloppen. Want reuring en beleving houdt het winkelhart van het veendorp kloppende, aldus de Handelsvereniging Klazienaveen (Haveka).
Drie jaar geleden lag het plan, dat Dorpsplan Klazienaveen 2.0 heet, al klaar om afgetrapt te worden. Binnen een jaar zou er een concreet voorstel richting de gemeente gaan. Maar door alle perikelen met corona moest de Klazienaveense middenstand eerst bakzeil halen. Iedereen had de handen meer dan vol om het hoofd boven water houden.

Geuzendorpje

Op last van de overheid moesten winkels allemaal dicht. Klazienaveen werd voor even het epicentrum van journalistiek Nederland, toen ondernemers uit protest de deuren alsnog open gooiden. "Een actie die ons geuzendorpje mooi op de kaart heeft gezet", lacht Harrie van der Velde, die zich samen met onder meer met mede-ondernemers Harry Omloo en Dick en Peter Foorthuis destijds omsingeld zagen door snorrende nieuwscamera's.
Maar nu het stof van de coronacrisis enigszins is neergedaald, zijn de ogen andermaal op de toekomst gericht.

Make over

Niet dat Klazienaveen veel heeft om te klagen. Aan belangstelling onder de consument is geen gebrek. Sterker nog, een aantal jaren geleden haalde Klazienaveen nog het nieuws omdat het 'grote broer' Emmen als winkelplaats naar de kroon stak. Gratis parkeren tot voor de deur, weinig filialen en veel eigen zaken en vooral een fris ogend winkelcentrum.
Want nog geen 15 jaar geleden onderging het winkelhart een grondige make over, met als hoogtepunten de realisatie van de twee woonwinkelcentra Schip 1 en 2. Dus waarom nu alweer een vernieuwingsslag?

Meer horeca en terrassen

Volgens het viertal is in eerste instantie vooral behoefte aan wat lapwerk. Scheefgezakt straatwerk en gedateerd straatmeubilair: de openbare ruimte kan na ruim vijftien jaar wel een update of onderhoud gebruiken, aldus Omloo.
Ook zien de ondernemers graag dat er meer groen in het centrum komt. Ondernemen is, net als regeren, vooruitzien, aldus Dick Foorthuis. Eventuele verpaupering moet worden voorkomen. "Het centrum is nu super en dat willen we ook graag zo houden."
Deze opfrisbeurt is slechts het eerste deel van een tweetrapsraket. Van der Velde: "Het centrum kan nog wel een stukje extra beleving gebruiken. We zien graag dat bezoekers nog langer verblijven dan ze nu al doen." Meer horeca en terrassen zouden daarbij helpen.
Centrum Klazienaveen - Van Echtenskanaal
Komt hier straks een turfschip te liggen? Een idee dat wordt geopperd door de Haveka. © RTV Drenthe / Rien Kort

Veenkoloniale roots

De twee resterende delen van het deels gedempte Van Echtenskanaal in het centrum van Klazienaveen bieden daarbij kansen. Dick Foorthuis: "Twee waterpartijen die op dit moment eigenlijk weinig renderen." In het verleden gingen er wel eens geluiden om op alles maar te dempen. Geen goed idee, aldus de ondernemers. Van der Velde: "Het kanaal vervult nog steeds een functie wat betreft de waterafvoer. Bovendien herinnert het kanaal nog aan de veenkoloniale roots van ons dorp."
Nee, de Haveka wil werken aan een plan om het water tussen de twee Schepen al dan niet deels te overspannen door middel van pijlers, vlonders of een ander nog nader te bepalen alternatief. Dat wordt nog onderwerp van onderzoek.

Centraal dorpsplein

Dick Foorthuis: "Maar het idee is om met een dergelijke overspanning een horecaplein te realiseren." Op het plein moeten kioskjes verrijzen van waaruit terrasgasten bediend worden. Aangezien er aan weerszijden van het kanaal al twee horecazaken zitten (De Witte Olifant en De Kombuys) ontstaat er in een klap een aangesloten geheel dat eventueel ook gebruikt zou kunnen worden voor markten en evenementen.
Dick Foorthuis: "Een centraal dorpsplein als kloppend hart, dat is eigenlijk wat we hier eigenlijk missen." Peter Foorthuis: "Zoals Emmen daar invulling aan gegeven heeft met het Raadhuisplein, dat is schitterend."

Turfschip

Voor het tweede kanaaldeel (achter Schip 2, in het verlengde van de parkeerplaats bij de Jumbo) heeft Dick Foorthuis ook wel een idee. "Plaats een oud turfschip in het water als een verwijzing naar onze geschiedenis. Je kunt er ook een pannenkoekenschip van maken. Tenminste, als de aangrenzende winkeliers daar geen bezwaar tegen zouden hebben."
De Haveka wil in de komende jaren in twee fasen een plan opstellen voor het winkelcentrum. Voor de facelift van het openbare gebied wordt nog dit jaar een voorstel uitgewerkt. Een jaar later volgt een nadere uitwerking van het initiatief voor de kanaaldelen, is de planning.
Andere aandachtspunten dorpsplan 2.0:
Meer doen met de Veenvaart
Tijden het vaarseizoen leggen er regelmatig recreanten aan, maar qua faciliteiten is er weinig aanbod. Een gemiste kans, vindt de Haveka. Een aanlegmogelijkheid, sanitair en informatievoorziening nabij Klazienaveen is daarom een must.
Routing parkeren
Gratis parkeren tot voor de deur is een van de bouwstenen van het succes voor het winkelcentrum. Daar wil de Haveka niet aan tornen. Toch zou het de veiligheid ten goede komen als bestuurders via routing op alternatieve parkeerterreinen worden gewezen. Zoals het enkele jaren geleden opgeknapte Marktplein, dat zich net buiten het kernwinkelgebied bevindt.
Bruin Goud
Eerder dit jaar werd bekend dat nabij de oude locatie van de Dordtse brug een nieuw woonwinkelcomplex gaat verrijzen: Bruin Goud. De Aldi verhuist van de huidige locatie naar deze plek. Bovenop de supermarkt worden 23 appartementen gerealiseerd. Welke impact heeft dit op de bezoekersstromen en moet hier nog rekening mee worden gehouden? De Regiobank nabij deze plek vertrekt, de vrijkomende plek zou naar het idee van de Haveka ideaal zijn voor horeca.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl