Geen wateroverlast maar droogte: omgekeerde wereld voor pompbedrijf Van Heck

Van Heck Noordwolde
Een deel van de pompen van Van Heck worden ingezet om schade door de droogte tegen te gaan © ANP/Vincent Jannink
De hoge temperaturen zorgen voor steeds meer problemen in de natuur. Beken, plassen en sloten staan droog, verzilting dreigt en dijken dreigen instabiel te raken. Om dit te voorkomen wordt op steeds meer plekken in het land water in rivieren en kanalen gepompt. Dat merken ze ook bij watermanagementbedrijf Van Heck Group in Noordwolde.
"Op dit moment zijn wij actief op één locatie", vertelt manager Edwin Righart, "in het hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden. Daarnaast kregen we de afgelopen dagen verschillende telefoontjes van waterschappen of wij kunnen helpen. Het mooiste zou zijn dat er flinke bak met regen zou vallen, maar dat zie ik nog niet echt gebeuren. Wij staan in ieder geval klaar om te helpen."

'Droogte valt in het Noorden relatief mee'

Dat zal vooral ten zuiden van Drenthe zijn. "Wij hebben ook contact met waterschap Hunze en Aa's en het Wetterskip Fryslân, maar in het Noorden valt de situatie nog mee. Het waterpeil is hier nog redelijk op orde."

Omgekeerde wereld

Voor Van Heck is het even omschakelen. Normaal gesproken wordt het bedrijf vaak ingezet bij wateroverlast. Zo werden in de afgelopen jaren onder meer de pompen van het bedrijf ingezet om ondergelopen mijnen in Servië leeg te pompen en was het bedrijf in Engeland actief tijdens de wateroverlast.
"De situatie nu is de omgekeerde wereld", zegt Righart. "We pompen het water nu de andere kant op, proberen het waterpeil juist zo hoog mogelijk te houden. In Stichtse Rijnlanden pompen we bijvoorbeeld zo'n 7.000 tot 8.000 kuub water de rivieren in. Bizar dat we aan zulke taken ook een bijdrage mogen leveren."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl