Wat is er dit weekend te doen in Drenthe?

oogstdag
De oogstdag wordt zaterdag in Lhee gehouden © Oogstdag Lhee
Het wordt bloedheet dit weekend. Met temperaturen van boven de 30 graden wordt het tropisch warm. Niet iedereen zal er met dit weer lekker op uit willen trekken, maar voor wie daar wel zin in heeft, hebben wij weer een overzicht gemaakt met activiteiten.
Goed weekend!

Oogstdag in Lhee

Voor de veertigste keer wordt zaterdag in Lhee de oogstdag gevierd. En dat gebeurt weer in oude stijl. "Met zijn prachtige Saksische boerderijen vormt Lhee het prachtige decor voor deze jubileumeditie van de Oogstdag en een dagje Drents boerenleven anno 1900, waar voor jong en oud van alles te zien en te beleven valt."
Tijdens de oogstdag bakt een bakker z'n broden in een veldoven. Ook kun je zien hoe vroeger eten werd geweckt. Verder is er een demonstratie zandtapijt strooien en zie je een hoefsmid aan het werk. Natuurlijk zijn er op de oogstdag ook oude trekkers en gebruiksvoorwerpen te zien. De oogstdag is van 10.00 uur tot 17.00 uur.

Treinenparade in Erica

Zaterdag en zondag organiseert het Smalspoor Museum in Erica de treinenparade. Volgens de initiatiefnemers dit jaar in een nieuwe stijl. "De evenementencommissie heeft in samenwerking met een aantal jonge vrijwilligers een parade opgesteld met aandacht voor het gebruik van het smalspoor. Smalspoor werd en wordt voor veel meer doelen gebruikt dan alleen in de veengebieden."
Zo rijden er dit weekend een speciale schietschijftrein en een locomotief van de Koninklijke Landmacht. Meer informatie vind je hier.

Vallende sterren kijken

Vallende sterren blijven bijzonder, hoe veel je er ook ziet. Half augustus is altijd de beste periode om ze te zien. "Talloze meteoren van de Perseïdenzwerm zullen de dampkring passeren als snel bewegende lichtende strepen. We gaan naar het Aekingerzand, een open stuifzandgebied waar het nog echt donker is", zegt Staatsbosbeheer.
Staatsbosbeheer organiseert namelijk een avond waarop je samen vallende sterren kunt kijken, onder leiding van een gids. "Die vertelt allerlei wetenswaardigheden over de vallende sterren. Tegelijkertijd is er volop gelegenheid om languit liggend dit bijzondere schouwspel te ervaren." Vooraf aanmelden is wel verplicht. Dat kan via deze link. Volwassenen betalen 10 euro voor een kaartje, kinderen tot en met 12 jaar betalen 7,50 euro. De start is bij de parkeerplaats in Elsloo, aan de Canada 1.
(Tekst gaat verder onder de foto)
de vaandeldrager
Het kunstwerk van Rembrandt is zondag gratis te zien in het Drents Museum © RTV Drenthe / Hjalmar Guit

Gratis naar het Drents Museum

Zondag opent het Drents Museum gratis de deuren. Het museum doet dat vanwege De Vaandeldrager, het beroemde Rembrandt-schilderij dat op tournee is door Nederland. De hele maand augustus is het schilderij te zien in Assen, maar zondag kun je 'm dus voor niks zien.
"We willen iedereen de mogelijkheid bieden om kennis te maken met De Vaandeldrager van Rembrandt", aldus het museum. Het Drents Museum is zondag geopend van 10.00 uur tot 18.00 uur.

Indië-herdenking in Hoogeveen

De meeste Indië-herdenkingen zijn op maandag 15 augustus, maar Hoogeveen doet dat komende zondag al. De herdenking begint om 16.00 uur bij het monument op de begraafplaats aan de Zuiderweg. Tijdens de herdenking zijn enkele toespraken te horen. Daarna worden de namen opgelezen van vijftien Hoogeveners die in Nederlands-Indië omkwamen. Ook worden er bloemen gelegd. De herdenking eindigt even voor 17.00 uur.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl