Een van de drukste nachten ooit bij aanmeldcentrum in Ter Apel

asielzoekers Ter Apel buiten
Asielzoekers buiten bij het aanmeldcentrum in Ter Apel © Persbureau Meter
Bij het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben vannacht naar schatting zeker 200 tot 250 asielzoekers buiten geslapen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft gisteren wel pogingen ondernomen om mensen elders onder te brengen, maar dat is niet gelukt.
De doorstroom van asielzoekers stokt al maanden aan alle kanten en de gevolgen laten zich het hevigst zien in Ter Apel. Het aanmeldcentrum zit al tijden overvol. Een woordvoerster noemde de situatie gisteren "zeer zorgelijk". Afgelopen nacht was een van de drukste nachten ooit voor de poorten van het aanmeldcentrum.

'We kunnen er niet in'

Bij de poort van het aanmeldcentrum in Ter Apel liggen onder meer twee jongetjes van 5 en 8 jaar, samen met hun vader en zwangere moeder. "We willen graag naar binnen, desnoods alleen de kinderen met mijn vrouw, maar we kunnen er niet in", laat de vader weten aan RTV Noord.
De kinderen hoeven niet noodgedwongen de nacht buiten door te brengen. De ouders kregen volgens een beveiliger bij het hek de mogelijkheid om binnen bij de IND te slapen. Daar hebben ze echter geen gebruik van gemaakt.
Soms kiezen gezinnen ervoor om de nacht gezamenlijk buiten door te brengen. Tijdens eerdere warme dagen in juli zijn er al luifels neergezet om extra schaduwplekken te creëren. Ook worden er extra flesjes water en ijsjes uitgedeeld.

'In Syrië zou je hiervoor omgebracht worden'

Pal voor de poort liggen twintig asielzoekers in witte dekentjes. Als protest schreeuwen ze een aantal keren in koor 'Open the door, open the door'. "In ons land zou je hiervoor omgebracht worden", zegt Ahmad uit Syrië.
Hij wacht inmiddels acht dagen voor de poort in Ter Apel. De Syriër wil niet naar een andere opvangplek, uit angst dat hij belangrijke afspraken mist voor zijn proces bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst.
Doorstroming loopt ver achter
Asielzoekerscentra hebben geen plek meer en statushouders kunnen door onder meer de oververhitte huizenmarkt niet doorstromen naar een woning. Het aantal statushouders dat versneld vanuit een azc naar bijvoorbeeld een flexwoning of een omgebouwd kantoorpand is verhuisd, loopt ver achter bij de aantallen in de afspraken die het kabinet daarover heeft gemaakt, zo bleek deze week uit cijfers die het ANP opvroeg bij het COA. Slechts 52 procent van het afgesproken aantal is gerealiseerd.
Ruim 200 asielzoekers slapen buiten in Ter Apel

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.