Ruzie voor de poort van aanmeldcentrum Ter Apel

ANP-242480254
De politie greep in om de ruziënde groepen uit elkaar te halen © ANP / Ramon van Flymen
Bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel is vanmiddag een opstootje ontstaan.
In dit bericht stond eerst dat iemand was aangehouden. Dat was gebaseerd op berichtgeving van de politie aan het ANP. Die informatie bleek niet te kloppen. Volgens een woordvoerder werd iemand staande gehouden, maar is vervolgens besloten diegene niet aan te houden.
Het ANP meldt dat een fotograaf van de persdienst een groep van meer dan honderd asielzoekers zag die verhaal kwam halen bij een groep van ongeveer tien andere mensen. Die groep zou spullen van hen hebben gestolen. Daarbij vielen klappen en vlogen tassen en bedden door de lucht.
De ruziënde groepen zijn uit elkaar gehaald.

'Nare situatie'

Staatssecretaris Eric van der Burg van Justitie en Veiligheid vindt het "een nare situatie" dat de politie vandaag heeft moeten ingrijpen in Ter Apel. "Op dit moment is mijn eerste prioriteit dat de vrouwen en kinderen die daar staan naar binnen kunnen en veilig kunnen overnachten", zegt hij. "Ik sta op dit moment in nauw contact met het COA en de politie om ervoor te zorgen dat er geen vrouwen en kinderen buiten slapen."

Onrust

Het is al lange tijd onrustig bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel. Asielzoekers slapen buiten de poorten van het aanmeldcentrum. Afgelopen nacht was met 200 tot 250 asielzoekers die buiten sliepen de drukste nacht ooit. Van vrijdag op zaterdag sliepen zo'n veertig asielzoekers voor de poort.
Ook aankomende nacht zullen naar verwachting weer mensen buiten moeten slapen. Om hoeveel mensen het gaat, is nog niet duidelijk. Dat zegt een woordvoerder van het COA vanavond. "We zijn nog druk bezig met het regelen van plekken." Volgens de woordvoerder is voor zo'n 150 asielzoekers een alternatieve opvangplek gevonden.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.