OM eist tbs voor jarenlang stalken van meisje uit Zuidlaren

Voor het jarenlang stalken van een inmiddels 17-jarig meisje uit Zuidlaren is tegen de 34-jarige L.P. uit Zwolle tbs met dwangverpleging geëist. De man belaagt de minderjarige vanaf het moment dat zij 9 jaar oud was. Volgens de officier van justitie laat de man ook zijn ex-vrouw niet met rust.
De Zwollenaar ontmoette het meisje op een camping bij Hardenberg. Hij werd verliefd op haar en valt sindsdien de familie lastig. P. zoekt op allerlei manieren contact met het kind. Hij stuurt brieven, valt haar via social media lastig en zoekt haar thuis op. 

De man stond op 5 februari opnieuw bij haar woning en werd opgepakt. Hij zit sindsdien vast. P. is twee keer eerder veroordeeld voor het stalken van het Drentse meisje. Zijn ex-vrouw deed ook aangifte van belaging. 

Ontvoeringsdreiging
Hij dreigde met het ontvoeren van hun dochter. De school draaide de deuren op slot zodra het kind in de klas zat. De ex-vrouw hoorde dat P. ook een meisje in Drenthe lastig viel en deed aangifte. 

"Ze worden hier stapelgek van. Dit maakt hen ziek. Houdt het nu nooit op, vragen zij zich af”, zei de rechter tegen de man. P. zei dat hij nu inzag dat hij moest stoppen. Op eerdere zittingen zei hij over het meisje uit Zuidlaren: "Ze wordt vanzelf ouder, ik heb engelengeduld”.

Spijt
Nu zegt de verdachte dat hij spijt heeft en wil stoppen. "De verliefde gevoelens zijn doodgebloed”, zei hij. De man lijdt aan schizofrenie en heeft een drankprobleem. De psychologe achtte de man volledig ontoerekeningsvatbaar. Zij adviseerde een opname in een psychiatrisch ziekenhuis, voor de duur van een jaar.

Alarmknop
De officier vond een behandeling van een jaar te kort. Ook de nazorg vond ze te mager. Ze volgde dit advies niet op. ,,Daarvoor zijn de feiten te ernstig en te langdurig”. De man is twee keer eerder veroordeeld voor het stalken van het meisje uit Zuidlaren. Het meisje draagt een alarmknop, waarmee ze direct contact had met de politie.

De verdachte noemt de alarmknop overdreven. ,,Ik zal haar nooit wat aandoen". Volgens zijn advocaat is P. ten prooi gevallen aan een geestesziekte die sterker was dan hijzelf. P. schrok ook van wat hij heeft gedaan. Dat ziet de verdachte nu wel in, zei de raadsman. Hij vindt dat het OM te zwaar inzet door een tbs-maatregel te eisen en pleitte voor de opname in een psychiatrisch ziekenhuis.

De uitspraak is op 4 juli.
Meer over dit onderwerp:
Zuidlaren gemeente Tynaarlo stalking rechtbank tbs
Deel dit artikel: