Rode Kruis sluit servicepunt na vechtpartij bij aanmeldcentrum Ter Apel

Het Humanitarian Service Point (HSP) van het Rode Kruis
Het Humanitarian Service Point (HSP) van het Rode Kruis © Rode Kruis via RTV Noord
Het Rode kruis heeft het servicepunt bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel per direct gesloten. Aanleiding is de vechtpartij tussen asielzoekers, die gistermiddag buiten voor de poort uitbrak.
"We doen daar zinvol werk, maar voor ons staat voorop dat onze vrijwilligers veilig hun werk kunnen doen", zegt woordvoerder Iris van Deinse van het Rode Kruis tegen RTV Noord. "We zijn nu met het COA en de politie in overleg over hoe het nu verder moet. We hopen dat het zo snel mogelijk weer open kan."

Ruim 150 hulpvragen per dag

Het servicepunt werd begin deze maand opgezet. Het is bedoeld voor asielzoekers, die buiten voor de poort moeten wachten zolang ze niet terechtkunnen in het aanmeldcentrum voor hun eerste registratie.
Naast de verstrekking van water, voedsel en sanitaire producten kunnen ze er ook terecht voor informatie. Het servicepunt voorziet in een behoefte, aldus Van Deinse: "We krijgen per dag gemiddeld 155 hulpvragen."

COA: begrip voor Rode Kruis

Woordvoerder Frank Neervoort laat namens het COA begrip weten begrip te hebben voor het besluit van het Rode Kruis. "De veiligheid van medewerkers is het allerbelangrijkste." Verder wil hij niet op de situatie ingaan. Dit laatste geldt ook voor de politie. "Het is (de sluiting van het steunpunt, red.) aan onze collega's in Ter Apel medegedeeld. Meer kan ik er niet over zeggen", aldus woordvoerder Thijs Damstra.

Provisorische voorzieningen

Het komt de laatste maanden regelmatig voor dat asielzoekers in Ter Apel buiten voor de poort van het aanmeldcentrum overnachten. De aantallen verschillen van dag tot dag, maar lopen soms op tot boven de tweehonderd.
Op het grasveld voor het aanmeldcentrum staan luifels die de wachtende asielzoekers enigszins beschermen tegen de felle zon. Ook zijn er provisorische sanitaire voorzieningen aanwezig.

Bang om te laat te komen

Volgens het COA gaat het lang niet altijd om gedwongen overnachtingen in de buitenlucht. Het komt geregeld voor dat asielzoekers een aangeboden slaapplaats elders in een crisisnoodopvang weigeren, omdat ze bang zijn de volgende dag te laat te komen voor hun afspraak met de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) in Ter Apel.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.