Invasie van distelvlinders op komst

Ons land wordt overspoeld door distelvlinders. Je kunt ze nu overal zien, als er maar bloemen staan. Vaak zijn het totaal afgevlogen vlinders waarvan de vleugels zwaar beschadigd zijn. Dat is niet gek, want ze hebben honderden kilometers gevlogen.
Distelvlinders kunnen niet tegen vorst, ook niet als rups of als pop. Ze moeten dus elk jaar opnieuw uit Noord-Afrika of Zuid-Europa naar Noord-Europa trekken. Hoeveel vlinders dat doen hangt van allerlei factoren af, maar vooral het weer is belangrijk. In sommige jaren zijn het ware invasies. Bij ons was de laatste tien jaar geleden, in 2009.

Duizend geteld in de Onlanden

Ook dit jaar worden er dus weer heel veel distelvlinders gezien. Zo werden op 19 juni in de Onlanden duizend distelvlinders geteld. Een andere waarnemer zag er bij Annen 300. En de kans is groot dat er de komende dagen met het warme weer nog veel meer distelvlinders te zien zijn.
Ontdek wat er nog meer fladdert in de Drentse natuur op

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.