Jeugd Frederiksoord moet de komende 60 jaar van het Corso veiligstellen

Jeugd bouwt aan wagen voor bloemencorso Frederiksoord
Jeugd bouwt aan wagen voor bloemencorso Frederiksoord © RTV Drenthe / Mathijs Renkema
Nog iets minder dan een maand. Zolang hebben de bouwgroepen nog die dit jaar de jubileumeditie van het Bloemencorso in Frederiksoord kleur moeten geven. De 60ste editie heeft als thema 'Vermaak Oe!' meegekregen, maar de organisatie heeft er nog een missie aan toegevoegd: de jeugd enthousiast krijgen voor het bouwen van een wagen.
Workshops op scholen, masterclasses van ervaren bouwers en aparte jeugdcategorieën. Stichting Corso Frederiksoord doet er echt alles aan om de traditie van het wagenbouwen over te brengen op de volgende generatie. "We bestaan natuurlijk al heel lang en veel groepen doen al jaren mee", zegt voorzitter Joost Ottink. "Maar we willen kijken hoe we nieuwe bouwers en misschien nieuwe wagens kunnen krijgen. Daar betrekken we ook scholen in."

Jeugdopleiding

Zeven scholen in de omgeving kregen een bezoekje van de stichting. "De kinderen waren eigenlijk allemaal enthousiast", stelt Ottink tevreden vast.
Jeugd Frederiksoord moet de komende 60 jaar van het Corso veiligstellen
De stichting is nu ook bezig met een kinder- en junioreditie. "Zodat je als bouwer dan steeds een stapje maakt. Uiteindelijk is het dan de bedoeling dat je een grote wagen bouwt." Op deze manier probeert de stichting met een eigen 'jeugdopleiding' de toekomst van het corso veilig te stellen.

Alles leren

Op camping De Moesberg in Nijensleek is er aan jeugd geen gebrek. Al acht edities heeft de camping een eigen bouwgroep, bestaande uit vaste campinggasten. "De oudere gasten bouwen al jaren mee", zegt campingeigenaar Marinus Baas. "Nu proberen zij de jeugd één en ander te leren. Dat gaat heel goed."
Kinderen op de camping helpen onder meer met het aanbrengen van piepschuim en het prikken van bloemen. En ja, er wordt zelfs een spoedcursus lassen gegeven. "Al laten we dat wel over aan de professionals", lacht Baas.

Trappelen

Zelf bouwt Baas al 40 jaar aan corsowagens. "Vanaf mijn zeventiende. Eerst bij de groep in Nijensleek en sinds een aantal jaar dus met de camping. Dat gaat hier altijd heel goed. Het loopt eigenlijk vanzelf en iedereen wil wel figureren tijdens het corso. De gasten kennen meestal toch niemand, dus dan heb je ook niks om je voor te schamen.
Na twee jaar afwezigheid stond iedereen volgens Baas weer te trappelen om met een wagen bezig te gaan. "Vorig jaar hebben we voor de fietstocht nog een wagen gebouwd, dus we hebben maar één jaar stilgestaan. We weten dus nog hoe het moet."

Corsoveteraan

Baas vindt het - als 'corsoveteraan'- belangrijk dat er nieuwe generaties bouwers worden aangeboord. "We hopen dat het corso nog lang door kan gaan en dan is de jeugd daarin heel belangrijk."
Het corso in Frederiksoord vindt plaats op zaterdagmiddag 10 september. Op vrijdag 9 september is er een kindermiddag en het feestelijke weekend wordt afgesloten met de mozaïekroute.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.