'Ongeveer 150 mensen slapen weer buiten bij aanmeldcentrum Ter Apel'

Ter Apel
Mensen brengen de nacht buiten door bij het aanmeldcentrum © ANP RAMON VAN FLYMEN
Vanwege drukte zullen ongeveer 150 mensen buiten moeten slapen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Dat verwacht het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).
Aan het eind van de middag was het nog druk in Ter Apel, meldt een COA-woordvoerster tegen persbureau ANP. Een aantal mensen is nog naar de crisisnoodopvang in Stadskanaal gebracht, maar dat voorkomt niet dat er weer mensen buiten de nacht doorbrengen.
In de nacht van zondag op maandag sliepen al ongeveer 150 mensen buiten bij het aanmeldcentrum. Van zaterdag op zondag brachten 200 tot 250 asielzoekers ook al de nacht buiten de poorten door.

Al tijden overvol

Het is al maanden te vol bij het Groningse aanmeldcentrum, waardoor mensen soms buiten moeten slapen. Dat is het gevolg van de gestokte doorstroom van asielzoekers. Asielzoekerscentra hebben geen plek meer en statushouders kunnen door onder meer de oververhitte huizenmarkt niet doorstromen naar een huis. Om tijdelijk verlichting te bieden, wil het kabinet dat er nog eens 5600 crisisnoodopvangplekken komen.
De mensen die deze nacht buiten slapen, kunnen onder luifels beschutting zoeken tegen de regen die wordt verwacht, zo meldt het COA.

Tentjes voor asielzoekers

Daarnaast worden tentjes uitgedeeld aan de buiten slapende asielzoekers. Dat gebeurt na een crowdfundingsactie waarmee 12.500 euro werd ingezameld, meldt RTV Noord. "Mensen moeten niet buiten slapen. Wij bemoeien ons niet met de politiek, maar vinden dat je dit niet kan maken. We hebben voldoende geld om nog een keer een uitdeelactie te organiseren", zegt initiatiefnemer Willem Straat.
Het gaat om pop-uptentjes. "Die gooi je in de lucht en ze staan", legt Straat uit. "En je kunt ze weer opvouwen en meenemen als een soort handtas."
De tentjes mogen de vluchtelingen houden. De initiatiefnemers hebben er wel een briefje bij gedaan met de vraag aan wie de tent niet meer nodig heeft, om hem door te geven aan een ander.
Tentjes ter apel
De pop-uptentjes die zijn uitgedeeld © RTV Noord

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.