Drents waterbedrijf WMD lijdt bijna 12 miljoen euro verlies

Het Drentse waterbedrijf WMD heeft afgelopen jaar een verlies geleden van 11,7 miljoen euro. Dat blijkt uit de jaarcijfers die vandaag werden bekendgemaakt. Het verlies is volgens het waterbedrijf te wijten aan het vertrek uit Wildlands in Emmen.
Drinkwater sowieso duurder
Het drinkwater wordt wel duurder voor de consument, maar dat is volgens bestuurder Leo Hendriks géén gevolg van dit miljoenenverlies. "We hebben in november al aangekondigd dat de tarieven dit jaar met 4,5 procent omhoog gaan, omdat we keihard moeten investeren in het waterleidingnet. Ook moeten we de droogte in de zomer gaan opvangen en zit er steeds meer gif in het grondwater. Daar zijn nieuwe zuiveringsmethodes voor nodig." 

Begin dit jaar deed de PvdA in Assen een dringende oproep, dat de miljoenenkosten van het breken met Wildlands niet via de watermeter verrekend mochten worden. De provincie moest die kosten dan als grootste aandeelhouder maar op zich nemen, vond de PvdA. Elf Drentse gemeenten, waaronder Assen, en de provincie Drenthe zijn aandeelhouder van de WMD. De provincie heeft 50 procent van de aandelen in bezit.


Weg uit Wildlands
Het dierenpark in Emmen trekt te weinig bezoekers en is daarom voor het waterbedrijf een te groot risico geworden om er nog financiële banden mee te hebben. Mocht het park failliet gaan, dan heeft de WMD een nog veel grotere strop dan de bijna 12 miljoen euro waar ze nu mee kampen. Bovendien wil het drinkwaterbedrijf zich meer gaan richten op de kerntaak: het leveren van schoon drinkwater.

Noodoplossing
WMD heeft nu nog onder meer een tentoonstellingsgebouw in Wildlands en een waterzuiveringsinstallatie. Het gebouw zal worden overgenomen door de gemeente Emmen. De zuiveringsinstallatie gaat over naar Wildlands zelf. Ook zal WMD het dierenpark minder geld gaan vragen voor de erfpacht van grond, die het waterbedrijf daar heeft op de Emmer es. 

Dat kost het waterbedrijf al met al miljoenen, maar eventuele andere oplossingen zouden nog veel meer kosten, meldt WMD in het jaarverslag. Het miljoenenverlies wordt opgevangen met speciale leningen van de provincie Drenthe en de gemeente Emmen.