Wordt bioboer ontzien in stikstofaanpak? 'Wij zijn niet het probleem, maar de oplossing'

Bio-boer Peter Oosterhof en zoon tussen hun koeien
Biologische boer Oosterhof ziet het ontzien van biologische boeren als een erkenning © RTV Drenthe / Serge Vinkenvleugel
Het is terecht dat minister Christianne van der Wal gisteren aan natuur- en milieuorganisaties heeft toegezegd dat ze gaat onderzoeken hoe bioboeren ontzien kunnen worden in de aanpak van de stikstofcrisis. Dat zegt biologisch melkveehouder Peter Oosterhof uit Roderwolde. Van der Wal deed haar belofte in het gesprek met stikstofbemiddelaar Johan Remkes, dat werd gevoerd op het provinciehuis in Den Bosch.
Oosterhof vindt het ontzien niet alleen logisch, maar ziet het ook als erkenning voor biologische melkveehouders. "Ze kan ook niet anders", zegt hij. "Wij zijn niet het probleem, maar de oplossing."

Minder stikstof

Oosterhof: "Biologische melkveehouders hebben al heel veel gedaan wat 'reguliere' boeren straks mogelijk nog moeten gaan doen. Wij boeren al zonder stikstofkunstmest en gebruiken minder krachtvoer. Bovendien komt het voer van minder ver, dus dat betekent minder stikstofuitstoot bij productie en transport. We werken met minder eiwitten, dus minder eiwitproductie. Dat scheelt stikstof. En bij biologische melkveehouders lopen de koeien veel in de wei, daardoor is er geen vermenging van ontlasting en urine. Dat houdt weer minder ammoniakuitstoot in."
Wat je er aan de voorkant niet instopt, kan je ook niet verliezen, benadrukt Oosterhof meermaals. De kracht ligt in het natuurlijk proces, dus zonder stikstofkunstmest, krachtvoer en chemische gewasbeschermingsmiddelen. "Zo sla je ook meer CO2 op. De problemen die boven de sector hangen, die pak je op deze manier. Maar op school wordt juist geleerd om allerlei dingen toe te voegen. Dat moet niet."
Oosterhof beseft dat niet iedere boer een biologische kan worden, omdat dat ook van de consument iets vraagt. "Er moet dan meer betaald worden, maar dat is lastig om van mensen te vragen in tijden van hoge inflatie. Je moet juist laten zien dat het met minder kan. Stel bijvoorbeeld als eis dat rond een Natura2000-gebied een boer geen kunstmest mag gebruiken en dat een koe maximaal 1000 kilo krachtvoer krijgt."
De maatregelen komen ten goede aan het natuurlijk proces, is Oosterhof overtuigd. "Dat kan kan leiden tot meer plantdiversiteit, en vervolgens verbetert de bodemkwaliteit. Ook kan je meer water vasthouden en zuiveren. Dat versterkt het natuurlijke systeem, en de boer is dan regisseur van de natuurlijke processen."
(Tekst gaat verder onder foto)
Jasper Rob Erik Entink
Jasper, Rob en Erik Entink boeren sinds 2016 biologisch © serge vinkenvleugel/RTV Drenthe

Als de gangbare boer maar niet extra moet inleveren

Collega-bioboer Erik Entink en zijn zonen Rob en Jasper, actief in de melkveehouderij, hebben wel een wat dubbel gevoel over het ontzien of vrijstellen van biologische boeren ten opzichte van de 'gewone' boeren. Erik: "Het moet niet zo zijn dat als wij ontzien worden en de gangbare melkveehouders nog meer moeten gaan doen, dat lijkt me niet de bedoeling."
Het reduceren van de stikstofuitstoot mag wat het gezin betreft niet alleen op het bordje komen van de niet-biologische boer. De drie Entinks roepen minister Van der Wal ook op goed te kijken naar gangbare boeren die al grote stappen hebben gezet richting biologisch werken, maar bij wie het nog niet 'biologisch' mag heten. Die boeren mogen ook best worden ontzien of vrijgesteld.
De familie heeft dit jaar deelgenomen aan een proef samen met een akkerbouwer bij Orvelte. Die heeft biologisch haver en rogge geteeld. De korrels gaan in de winter naar de koeien en het stro wordt uiteraard weer in de stal gebruikt. "Geen gesleep met productie en grondstoffen van ver weg over zee, zo dichtbij mogelijk om zo min mogelijk stikstofuitstoot te veroorzaken." Volgens Erik een van de vele manieren van 'anders werken' die gangbare boeren al (deels) over kunnen nemen.
Wordt de bioboer ontzien in de stikstofaanpak?

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.