Eis: taakstraf voor veroorzaken ernstig ongeluk op N371 in 2018

Ongeval N371 Uffelte
Bij het ongeval op de N371 raakte meerdere personen gewond © Persbureau Meter
Voor het veroorzaken van een ernstig ongeval in november 2018 op de N371 bij Uffelte eiste de officier van justitie tegen een 42-jarige man uit Hoogersmilde een taakstraf van 90 uur. De zaak heeft bijna vier jaar lang op de plank gelegen. "Bijzonder spijtig", zei de aanklaagster.
De man haalde een vrachtwagencombinatie in, op een moment waarop dit niet kon zei de aanklaagster. Hij botste op een tegenligger. De drie inzittenden van de tegemoetkomende auto en de inwoner van Hoogersmilde raakten zwaargewond. De officier van justitie noemde de inhaalmanoeuvre een 'aanmerkelijk onoplettende actie'.

Niet urgent genoeg

De verdachte wist al in 2019 dat hij strafrechtelijk werd vervolgd. Toch bleef de zaak liggen, om te worden ingepland op een zitting. De meer urgentere zaken kregen voorrang, zei de officier van justitie. Vanwege dit tijdverloop eiste zij geen rijontzegging van zes maanden, die ze anders wel zou hebben geëist.
De man uit Hoogersmilde reed die dag vanaf zijn werk naar huis. Het was net na vijf uur in de middag en het schemerde. Hij reed in een rij auto's, met voorop een vrachtwagencombinatie. De weg was recht, de bermen zijn daar smal. "Inhalen op zo'n weg is niet zonder risico's", zei de officier van justitie.

Voldoende ruimte

Toch besloot de man uit Hoogersmilde de vrachtwagen in te halen. Hij reed achter een auto die eveneens inhaalde. De auto voor hem had voldoende ruimte om in te halen en reed op tijd weer op de rechterbaan. Bij de man uit Hoogersmilde ging het fout. Hij kan zich de botsing niet meer herinneren. "Het is één zwart gat", zei de man tegen de rechter.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.