Celstraf voor Hoogevener die zich dood wilde laten schieten door agenten

rechtbank Assen - stock
De rechtbank in Assen veroordeelde de man © RTV Drenthe
Voor een poging tot doodslag op en een mishandeling en bedreiging van vier agenten is een 32-jarige man uit Hoogeveen veroordeeld tot een celstraf van 2,5 jaar. Daarvan is anderhalf jaar voorwaardelijk. De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie (OM).
De agenten kwamen op 24 februari bij de woning van de man, omdat hij een ruit had vernield bij zijn buurvrouw. De Hoogevener verzette zich hevig en riep tegen de agenten dat zij hem moesten doodschieten. Hij trok bij een agent een wapenstok uit de houder en sloeg hem daarmee op zijn hoofd. Dat had dodelijk kunnen aflopen, zei de rechter.

Diepe sporen

Andere agenten werden geschopt of gebeten. Uiteindelijk werd de Hoogevener afgevoerd naar het politiebureau. Daar gaf hij een agent een kopstoot. Zijn gedrag riep veel angst op bij agenten die gewoon hun werk probeerden te doen, zei de rechter. "Van dit gebeuren hadden zij nog lang hinder in hun dagelijks leven."

Klinische behandeling

De Hoogevener kampt met een persoonlijkheidsstoornis en is verstandelijk beperkt. De stoornis wordt verergerd door cannabis- en alcoholgebruik. Hij moet na zijn celstraf klinisch worden behandeld en daarna onder begeleiding wonen. Hij moet de agenten gezamenlijk een schadebedrag van 1.350 euro betalen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl