Onrustig bij aanmeldcentrum Ter Apel, geen slaapplek voor zo'n 300 mensen

Ter Apel
Mensen slapen in tentjes bij het aanmeldcentrum © ANP VINCENT JANNINK
Bij het aanmeldcentrum in Ter Apel is het vanavond onrustig. Honderden asielzoekers hebben nog geen slaapplek en er zijn vechtpartijen uitgebroken, meldt RTV Noord. De N366 rondom het azc is uit voorzorg afgesloten voor regulier wegverkeer.
Afgelopen nacht sliepen ongeveer 150 mensen op het grasveld bij het aanmeldcentrum, vanavond verblijven daar volgens het COA ongeveer driehonderd mensen. Volgens een woordvoerster van de gemeente Westerwolde, waar Ter Apel onder valt, is voor zestig kwetsbare mensen nog een noodopvangplek binnen gevonden waar zij kunnen overnachten. De rest zal de nacht in de buitenlucht moeten slapen.

Onrust

Verslaggevers van RTV Noord maakten de onrust rond het aanmeldcentrum van dichtbij mee. Ze zagen hoe een groep wachtenden met elkaar op de vuist ging. De politie was op dat moment nog niet aanwezig. Volgens omwonenden stond de politie in grote getalen paraat bij het politiebureau in het dorp. De gemeentewoordvoerster meldt tegenover het ANP dat de rust in de loop van de avond weer terugkeerde.
(Tekst gaat verder onder de foto)
Drukte bij het aanmeldcentrum in Ter Apel
Drukte bij het aanmeldcentrum in Ter Apel © RTV Noord/Martijn Klungel
Het is al maanden te vol in het aanmeldcentrum, waardoor mensen soms buiten moeten overnachten. Dat is het gevolg van de gestokte doorstroom van asielzoekers. Asielzoekerscentra hebben geen plek meer en statushouders kunnen door onder meer de oververhitte huizenmarkt niet doorstromen naar een huis.

Crowdfundingstenten worden verwijderd

De tientallen tenten die een dag eerder waren uitgedeeld zijn vanavond weggehaald, omdat ze niet zouden bijdragen aan een structurele oplossing en de situatie buiten de poort juist onveilig zouden maken. In overleg met de veiligheidsregio heeft de burgemeester van Westerwolde hiertoe besloten.
De woordvoerster zegt dat de tenten onder andere problemen veroorzaken voor de (brand)veiligheid en hygiëne. "We weten niet wat er zich in de tentjes afspeelt. We waarderen verschrikkelijk wat deze ondernemers hebben gedaan, maar het biedt niet de oplossing en maakt het werk hier niet makkelijker."
Initiatiefnemer Willem Straat deelde de blauwe tentjes gisteravond uit aan asielzoekers na een crowdfundingsactie waarbij 12.500 euro werd ingezameld. Daarvan werden opgooitentjes gekocht die werden uitgedeeld aan de asielzoekers voor wie in het centrum geen plek was.
(Tekst gaat verder onder de foto)
Tentjes Ter Apel
De uitgedeelde tentjes worden weggehaald © Martijn Klungel/RTV Noord
Vandaag werd ook bekend dat de politie vanaf deze week extra personeel van de Vreemdelingenpolitie (AVIM) inzet bij het landelijke aanmeldcentrum in Ter Apel. De organisatie wil samen met alle andere partijen ervoor zorgen dat alles weer verloopt zoals het moet horen en asielzoekers besluiten om niet meer voor de poort te slapen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl