Twee verdachten 'windmolenterreur' langer vast

Twee van de drie mannen die zijn aangehouden in het dossier windmolenterreur blijven veertien dagen langer vast zitten in voorarrest. Dat heeft de rechter-commissaris in Assen vandaag besloten.
Het gaat om de 61-jarige Jan Nieboer uit Tweede Exloërmond, voorman van actiegroep Platform Storm en een 58-jarige man uit het Groningse Meeden. De mannen worden verdacht van betrokkenheid bij het versturen van 34 dreigbrieven. De rechter ziet voldoende bewijs voor de dreigbrieven, maar niet voor de asbestdumpingen, ze blijven hiervan wel verdacht.

Maximaal 12 jaar
Volgens het Openbaar Ministerie gaat het om ernstige strafbare feiten. Het versturen van dreigbrieven valt juridisch onder dwang en bedreiging. Met de asbestdumpingen is volgens het OM de volksgezondheid in gevaar gebracht. Een feit waar een maximale straf van 12 jaar op staat. 

Vrije voeten
De derde verdachte. Een 50-jarige man uit Nieuw-Buinen is inmiddels op vrije voeten. Hij wordt alleen verdacht van betrokkenheid bij het versturen van dreigbrieven. Hij werd vandaag niet voorgeleid maar is nog wel steeds verdachte.