'Drentse veentjes horen echt bij onze natuur'

Excursie op het Dwingelderveld (Rechten: RTV Drenthe)
Excursie op het Dwingelderveld (Rechten: RTV Drenthe)
Hans Dekker, plantendeskundige, laat zien hoe bijzonder ze zijn: de typische Drentse veentjes. Hij geeft een excursie op het Dwingelderveld.
Samen met een groep belangstellenden loopt hij een rondje over het veld. Langs een typisch hoogveenven en een plas die een jaar of zeven geleden hersteld is. "De Drentse veentjes horen echt bij onze natuur", zegt hij.

Karakteristiek voor Drenthe

Dekker: "Er zitten allerlei planten- en diersoorten in die karakteristiek zijn voor Drenthe. Als we die niet meer zouden hebben, zouden we als Drenthe een stuk hebben verloren. Dat is net als in het Rijksmuseum opeens de Nachtwacht weg zou zijn. Dan mis je echt iets dat tot het wezenlijke erfgoed van Drenthe behoort."

Bedreiging voor de veentjes

"Deze vennen en dit soort venen zijn in Europa ongeëvenaard. Die zijn zo rijk dat mensen hier naartoe komen om het te bestuderen." Toch worden de veentjes bedreigd. Zie in onderstaande video waarom:

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.