Magnetische storm op weg naar de aarde: 'Ontzettend veel energie'

zon
De zon © AP Photo / Natacha Pisarenko
Een magnetische golf die met honderden kilometers per seconde op de aarde afkomt. Daarvoor waarschuwt de Amerikaanse weerdienst SWPC. Daarbij zou de golf een 'geomagnetische storm' veroorzaken. Michiel Brentjens van ASTRON uit Dwingeloo legt uit hoe dit alles kan ontstaan.
"De afgelopen dagen is de zon onrustig, er zijn verschillende explosies geweest. En die ontstaan omdat magneetvelden in de knoop raken. En bij het uit de knoop schieten, komt ontzettend veel energie vrij", vertelt radio-astronoom Brentjens. Die energie zit vol magnetische kracht en kan een flinke impact hebben als het botst met het magnetische veld rond de aarde.
"Mensen die hier wat van gaan merken werken bijvoorbeeld bij defensie, internationale hulporganisaties en in de lucht- of scheepvaart", weet Brentjens. "Zij maken gebruik van radioverbindingen en communicatie over grote afstanden. Die systemen kunnen gestoord raken. Iets anders wat we kunnen merken is dat GPS-ontvangst tijdelijk een beetje slechter kan zijn."
Het SWPC deelt de magnetische stormen in op een schaal van 1 tot 5, waarbij de laatste categorie een extreme is. De storm die morgen naar de aarde komt, is volgens het SWPC niet meer dan een klasse 1-storm.
Magnetische storm op weg naar de aarde

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl