40 jaar Sweelpop: 'We vestigden wereldrecords om media-aandacht te krijgen'

sweelpop herman brood
Herman Brood tijdens Sweelpop in 1982 © Sweelpop
Sweelpop viert vanavond groot feest. Het popfestival in Zweeloo bestaat namelijk veertig jaar. Sweelpop is daarmee het oudste popfestival van Drenthe. "Ik ben supertrots dat het na veertig jaar nog steeds bestaat. Dat hadden we toen niet kunnen bedenken", zegt medeoprichter Jans Oldengarm.
Volgens betrokkenen is Sweelpop belangrijk voor inwoners van het dorp en moet het blijven voortbestaan. Het organiseren van het festival is in die jaren een traditie geworden die van generatie op generatie wordt overgedragen.

11 september 1982

Het begon allemaal met een enquête van de Stichting Sociaal Kultureel Werk Zweeloo, waarmee werd onderzocht waar behoefte aan was bij de dorpsjeugd. Oldengarm: "In onze gemeente was geen discotheek. Er was niet veel te doen voor de jeugd."
Vijf jongeren een jeugdwerker bedachten toen een jongerendag, met de droom daar een popconcert van te maken. "De eerste jongerendag was op 11 september 1982, die dag zal ik nooit vergeten," mijmert Oldengarm.
De dag begon met sport- en spelactiviteiten, maar volgens Oldengarm "stelde dat niet zoveel voor". Het grote feest begon 's avonds. "In de avond kwam Herman Brood and The Wild Romance optreden. We waren allemaal apetrots."
(Tekst gaat verder onder de video)
40 jaar Sweelpop: 'We vestigden wereldrecords voor media-aandacht'

Wereldrecords in plaats van sociale media

Artiesten, reclame en activiteiten kosten geld, dus de jongens van het eerste uur moesten creatief zijn om het geld bij elkaar te krijgen. "Onze manier van media-aandacht krijgen was via gekke wereldrecordpogingen", vertelt Oldengarm. Sociale media bestonden natuurlijk nog niet.
Van de wereldrecordpogingen is veel videomateriaal bewaard gebleven. De vaste cameraman van toen was Geert Kiers. Hij weet zich het wereldrecord 22 kilometer kruipen nog goed te herinneren. "De knieën van de twee jongens waren helemaal kapot en er was een enorme storm", vertelt Kiers. "Maar ze hebben het volgehouden en wat waren we allemaal trots op ze."
Jans Oldengarm was een van die twee jongens die toen 22 kilometer heeft gekropen. "Het heeft uiteindelijk niet veel geld opgeleverd, maar heel Drenthe wist wel in één klap wie we waren. Een paar honderd gulden was toen voldoende om een band te huren."

Sweelpop 2022

Met een paar honderd euro komt het huidige bestuur er niet. Voor de jubileumviering staan namen als Antoon, Diggy Dex en Hannah Mae op het podium. Daarnaast komt het 42-koppige Noordpool Orkest. Dat begeleidt onder meer Douwe Bob en Jack and the Weatherman.
"Zonder hulp van de gemeente Coevorden hadden we dit jubileumjaar niet zo groots kunnen opzetten", zegt Richard Prakken, de huidige voorzitter van Sweelpop. "We hebben geluk dat het jubileumjaar samenvalt met het culturele jaar van gemeente Coevorden."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl