Voeren van stadsduiven duur geintje: Assen deelt boetes uit

Voerverbod duiven Koopmansplein
Het bordje met het voerverbod op het Koopmansplein wordt nog vaak genegeerd © RTV Drenthe / Margriet Benak
Wie in Assen vanaf komende week nog met voer strooit voor de stadsduiven op het Koopmansplein, zal dat flink moeten bezuren. De gemeente gaat boetes uitdelen. En dat kost je 60 euro, als je op heterdaad wordt betrapt.
De gemeente Assen wil met het bekeuren paal en perk stellen aan het voeren. Want dat gaat ondanks een voerverbod, dat sinds half juli van kracht is, gewoon door.

'Niet goedschiks, dan kwaadschiks'

Bepaalde lieden willen volgens de gemeente niet luisteren en negeren de verbodsbordjes die op verschillende plekken rond het Koopmansplein hangen. "Ik had het graag anders gezien. Maar als het niet goedschiks kan, dan maar kwaadschiks", zegt gedragsbioloog Diederik van Liere, die de duivenoverlast in opdracht van de gemeente moet beteugelen.
Al meer dan een jaar is Van Liere met een speciale werkgroep in Assen in de weer om de duivenoverlast in het stadscentrum een halt toe te roepen na aanhoudende klachten van bewoners en ondernemers. Die zijn de duivenstront op balkons en winkelpuien meer dan zat. Daarom is uiteindelijk een plan van aanpak bedacht, waarbij een duiventil op het stadhuis redding moet bieden. Die moet een vaste rust-, slaap- en eetplek worden, want daar krijgen ze van een beheerder dagelijks hun natje en droogje.

Nog geen noodzaak

De duiventil staat er inmiddels al een tijdje, en nu is het de bedoeling dat de stadsduiven de weg ernaartoe weten te vinden. Een koppeltje lokduiven is daarvoor in het spel gebracht. Maar hun werk wordt ondermijnd, doordat er nog altijd ruimhartig met voer gestrooid wordt op de stadsvloer. En daar baalt Van Liere flink van, omdat daardoor het hele plan in de war wordt geschopt.
"We hebben met alle partijen afspraken gemaakt, hoe we dit zouden aanvliegen. Ook met de mensen die de duiven voeren. Dat moest stoppen. Maar zolang dat niet gebeurt, voelen de 'wilde duiven' niet de noodzaak om hun voer elders te zoeken. Ze hebben geen honger, en dus zullen ze niet met de lokduiven meegaan naar de duiventil", vertelt Van Liere.

'Dit moet echt stoppen'

Sinds de lokduiven in het spel zijn gebracht, is er volgens Van Liere wel een aantal stadsduiven al eens meegevlogen richting de duiventil op het stadhuis. En hebben daar een graantje meegepikt van het voer, waarvoor de gemeente een speciale duivenbeheerder heeft aangesteld.
"Dat voeren gebeurt voorlopig nog buiten de duiventil, want naar binnen zoals de lokduiven doen, daar wagen de stadsduiven zich nog niet aan. Alles moet stapje voor stapje. Maar momenteel zijn er veel te weinig duiven die meekomen. En dat ligt aan het voeren op het Koopmansplein. Dus dat moet echt stoppen, want anders werkt het hele plan niet, en mensen willen toch echt van de overlast af."
(tekst gaat verder onder de foto)
Duiven Koopmansplein
De stadsduiven krijgen ondanks een verbod nog steeds voer op het Koopmansplein © RTV Drenthe / Margriet Benak

Waarschuwen is voorbij

De afgelopen weken zijn mensen regelmatig door handhavers van de gemeente mondeling gewaarschuwd, als ze ondanks het verbod toch duiven voerden. Maar dat is vanaf komende week ten einde, dan volgt er meteen een prent. "De tijd van waarschuwen is voorbij, nu gaan we echt boetes uitschrijven. En er is sprake van een overtreding als er doelbewust met voer wordt gestrooid. En dus niet wanneer een kind een stukje brood laat vallen of een patatje dat door de duiven wordt opgepakt", aldus een gemeentewoordvoerder.
De gemeente en ook Diederik van Liere weten maar al te goed dat er in elk geval twee inwoners steevast de duiven voeren, en die beiden grote moeite hebben met de aanpak tegen de duivenoverlast. Zo maakt duivenliefhebster Carla Baruch, die al vijftien jaar de duiven op het Koopmansplein verzorgt, er op twitter de afgelopen weken geen geheim van dat ze het beleid van de gemeente maar niks vindt. Ze beschuldigt Assen ervan dat ze op deze manier de duiven laat 'creperen'. "De duiven snappen niks van de til, dit is dierenleed. Blijf ze voeren alsjeblieft mensen", luidt haar herhaaldelijke oproep.
Ondernemer Heike Stavast, die met z'n vlaaienzaak pal aan het Koopmansplein zit, heeft het voeren zien gebeuren, ondanks het verbod. En maakte er meteen ook maar een foto van, dan was het in elk geval vastgelegd. "Ik heb de man erop aangesproken toen hij de verbodsborden negeerde. Hij zei ze niet gezien te hebben, maar gaf tegelijkertijd aan zich er ook niets van aan te zullen trekken."
Vervolgens kwam een dag later ook de Assense duivenliefhebster de vogels voeren. "Ze riep me vanuit de verte toe, of ik daar ook niet meteen een foto van moest maken." De ondernemer vindt het jammer dat het op die manier moet. "Alle geld en energie wat de afgelopen tijd in dat plan is gestopt, en in die duiventil, dat zou dan voor niets zijn. Dat is toch geldverspilling." Stavast heeft trouwens de vaste voederaars overdag niet weer gespot. Nu doen ze dat volgens bronnen buiten de openingstijden van de winkels, "zodat ze wat minder in de gaten lopen."

Duiven in de vlaaienzaak

Zelf heeft Stavast te maken met een bijkomend probleem. Overdag proberen de duiven van het plein hun kostje ook op een andere manier bijeen te scharrelen, en daar worden ze aardig brutaal in. "Omdat ik met het mooie weer de deuren open heb staan, trippelen ze hier zo naar binnen als ik even niet oplet. Ik heb al twee keer een duif binnen gehad, die dan in paniek gaat rondfladderen en tegen de ramen aanvliegt als je hem de zaak uit wil hebben."
(tekst gaat verder onder de foto)
Havikkop om duiven af te schrikken
De vlaaienbakker wil geen duiven meer in z'n zaak en hoopt dat de havikkop ze afschrikt © RTV Drenthe / Margriet Benak
Om daar een eind aan te maken, heeft Stavast de plantenbakken bij de ingang van de vlaaienzaak inmiddels voorzien van havikkoppen. Ter afschrikking. "Of het ook echt helpt, geen idee. Maar ik heb ze nog niet weer binnen gehad. Want we letten nu ook beter op. Ik zit niet te wachten op rondfladderende duiven boven de vlaaien."
Stavast hoopt dat straks, met het uitdelen van boetes, het voeren van de stadsduiven bij hem voor de deur definitief verleden tijd wordt en de vlucht naar de duiventil op het stadhuis dagelijkse routine voor de vogels wordt. "De overlast heeft lang genoeg geduurd."

Bij herhaling hogere boete?

Sprake van een steeds hogere geldboete, als bij herhaling door dezelfde persoon het voerverbod wordt overtreden, is er vooralsnog niet. "In principe stijgt de boete niet. Maar mocht blijken dat we vaak boetes moeten uitdelen aan dezelfde mensen, dan gaan we dat heroverwegen", aldus een gemeentewoordvoerder.
De gemeenteraad van Assen heeft eind vorig jaar de APV, de Algemene Plaatselijke Verordening, uitgebreid met een algeheel voerverbod voor het stadscentrum. Daarom heeft Assen de wettelijke bevoegdheid Team Handhaving te laten bekeuren voor overtredingen van dit verbod.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.