Omgekeerde Nederlandse driekleur terug in Nijeveen: 'Een uiting dat we in nood zijn'

Een groep boeren uit Nijeveen is vanavond begonnen met het terughangen van omgekeerde Nederlandse vlaggen in het dorp. Voor maandag moesten ze van de gemeente zijn weggehaald, vanwege de herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog en de slachtoffers van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië.
Vanaf vandaag mochten de protestsymbolen terugkeren in Nijeveen. Dat werd in overleg besloten tussen de boeren en de gemeente. De actievoerders gingen vanavond het dorp door om de omgekeerde vlag weer op te hangen, omdat hun onvrede over de stikstofplannen van het kabinet onverminderd groot blijft.
"De reden van ons protest, daar is niks aan veranderd. We hebben het gevoel dat er niet naar ons geluisterd wordt in Den Haag. Daarom hangen we ze weer op", zegt Arno ten Hoorn Boer, een van de Nijeveense boeren die vanavond op pad was.
Bekijk hier de video over het terughangen van de Nederlandse vlaggen in Nijeveen:
Protestvlaggen weer opgehangen in Nijeveen
Dat het aangekondigde stikstofbeleid niet wordt gepikt, moet prominent in beeld blijven, vindt hij. "De vlaggenactie staat symbool voor een uiting van ongenoegen. Ze hangen in elke plattelandsgemeente. Dat laat zien dat niet alleen de boeren, maar de hele omgeving het er niet mee eens is."

Bezwaar veteranen

Voor de oorlogsherdenking van maandag 15 augustus verdwenen de vlaggen tijdelijk. De gemeente en de boeren in Nijeveen waren allebei van mening dat het gebruik van de omgekeerde Nederlandse driekleur onverenigbaar is met deze dag. Meerdere veteranen storen zich aan de manier waarop het rood-wit-blauwe doek wordt 'misbruikt'.
"We hebben respect voor de veteranen en militairen van ons land, en ook geen disrespect naar de vlag. Maar dit is voor ons een uiting dat we in nood zijn", verklaart Ten Hoorn Boer het terughangen. En voorlopig blijven ze nog wel even op hun kop hangen in Nijeveen, stelt hij. "Totdat er in Den Haag naar ons geluisterd wordt en er een oplossing komt voor het stikstofprobleem."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.