Wachtlijsten hartzorg Isala steeds langer, 'veiligheid patiënten in het geding'

Isala
Problemen stapelen zich op bij hartzorg Isala © ANP/Siese Veenstra
De hartzorg in het Isala Hartcentrum in Zwolle verkeert in grote problemen en daardoor staat de patiëntveiligheid op het spel. Het bestuur van de ziekenhuiskoepel is naarstig op zoek naar oplossingen.
Uit interne documenten die in handen zijn van de Volkskrant, blijkt dat de wachtlijsten flink oplopen. Dat komt onder meer door een conflict over de vervanging van twee geschorste cardiologen die worden verdacht van corruptie. Of die hartspecialisten ook op de poli van het Meppeler ziekenhuis werkzaam waren, is onbekend. "We hebben één Hartcentrum, maar we houden poli's op op meerdere locaties, ook in Meppel", zei een woordvoerder eerder.
Isala meldt dat ook door de coronapandemie de wachtlijsten langer zijn geworden.

Patiëntveiligheid in het geding

De "patiëntveiligheid en de continuïteit van de patiëntenzorg" zijn in het geding, schrijft het ziekenhuisbestuur in een brief die vorige week is verstuurd aan de vakgroep cardiologie. "De wachtlijsten worden steeds langer en ook de huidige zorg kan maar moeilijk ingevuld worden."
Uit andere interne documenten blijkt dat nu ruim 7.000 patiënten op de wachtlijst van de polikliniek staan. In maart waren dat er 3.000.
Het duurt nu te lang voordat patiënten na een verwijzing van de huisarts terechtkunnen in het Zwolse hartcentrum, meldt het ziekenhuis. Volgens de documenten gaat daardoor hun gezondheid achteruit en is de kans groter dat ze op de eerste hulp voor hartpatiënten terechtkomen.

Zoektocht

Bestuurders van verschillende afdelingen van het ziekenhuis hebben andere 'partijen in de regio' om hulp gevraagd. "We hebben afspraken met andere hartcentra dat zij bij acute situaties patiënten kunnen overnemen", meldt Isala. Ook zijn er cardiologen van andere ziekenhuizen aangetrokken en wordt er gezocht naar nog twee nieuwe hartspecialisten.
"Deze maatregelen nemen we ter overbrugging naar een vast team van cardiologen dat weer op volle sterkte is. We zetten alles op alles om de capaciteit zo snel mogelijk op orde te hebben", aldus Isala.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl