Kabinet heroverweegt terugdraaien omgekeerde bewijslast gasopslag Norg

Gasopslag Langelo in 2021
De gasopslag Norg © Mathijs Renkema / RTV Drenthe
Het kabinet gaat kijken naar de onderzoeken van TNO, TU Delft en Deltares naar de gasopslag Norg. De conclusies worden opnieuw beoordeeld nu het kabinet de gasopslag verder wil vullen dan 80 procent om de energievoorraad voor de winter op peil te hebben.
Vanwege de zorgen van omwonenden over dit besluit én het wegvallen van de omgekeerde bewijslast, wil het kabinet mensen tegemoet komen met een herbeoordeling van de onderzoeken. Daaruit kwam eerder naar voren dat 'diepe bodemdaling geen directe schade aan huizen kan veroorzaken'. Het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) besloot aan de hand daarvan de omgekeerde bewijslast niet meer te laten gelden voor omwonenden.
Bewoners moeten sinds de zomer van 2020 zelf bij de NAM bewijzen dat schade aan hun huizen wordt veroorzaakt door de gasopslag. Daarvoor lag die taak bij de NAM. Slaagde het bedrijf daarin niet, dan konden schademelders rekenen op een vergoeding.

Burgemeester gematigd positief

"Dat ze nu opnieuw wil kijken naar het onderzoek is in principe toe te juichen", reageert Klaas Smid, burgemeester van de gemeente Noordenveld.
"Hier zijn we al lange tijd over in gesprek. Er wordt ook een soort wetenschappelijke reflectie uitgevoerd naar het onderzoek, waardoor de omgekeerde bewijslast kwam te vervallen. Wij zetten vraagtekens bij dat onderzoek. Dit is een goed teken, maar bij verdere vulling van de opslag zullen we onze zorgen blijven delen. De schadeafhandeling moet een stuk beter."

Provincie wil 'boter bij de vis'

Provinciebestuurder Tjisse Stelpstra wil graag dat de omgekeerde bewijslast terugkeert, zodat de verantwoordelijkheid bij de NAM ligt, en niet bij de omwonenden. "Ik zie dit als een handreiking van het kabinet, maar het is niet genoeg. Ik heb liever boter bij de vis."
Wat hem betreft moet de situatie van vóór 2020 terugkeren. Hij is bang dat de aankondiging van een nieuw onderzoek uitdraait op een 'doekje voor het bloeden'. "Het is te veel gepraat, maar ik wil daden en zekerheid voor de inwoners."
Het verder aanvullen van de gasvoorraad, daar kan hij wel inkomen gezien de huidige gascrisis. Maar zorg daarbij dan ook voor een goede schadeafhandeling. In juli stuurde de provincie al een brief naar staatssecretaris Vijlbrief (Mijnbouw). De bewijslast moet weer bij de NAM komen te liggen, zo luidt de eis.

Gasopslag Norg verder vullen

Het kabinet geeft een subsidie uit om importeurs over te halen om de Norger gasopslag verder te vullen. Dat geld is nodig omdat bedrijven momenteel niet of te weinig verdienen aan gasinkoop, vanwege de hogere prijzen. Het kabinet wil juist de gasvoorraad voldoende vullen om mogelijke tegenslagen op te vangen, zoals een (extreem) koude winter.
"Dat neemt niet weg dat omwonenden hier zorgen over hebben. Ook omdat sinds vorig jaar voor een deel van de omgeving van de gasopslag Norg geen schadevergoedingen meer uitgekeerd worden. Daarom wordt er opnieuw gekeken naar de onderzoeken op basis waarvan die aanpassing gedaan is. En komt er onderzoek dat meer duidelijkheid moet geven over de oorzaak van de huidige schade in deze gebieden", schrijft het kabinet in een brief.
Ook wordt er gesproken met bewoners rond de gasopslag over het verloop van de schadeafhandeling tot nu toe, zo geeft het ministerie van Economische Zaken en Klimaat aan.
Schade door bodembeweging Norg
Tijdens het vullen (het injecteren) van het aardgas in de gasopslag, stijgt de bodem enkele millimeters. In de winter, tijdens het leeghalen van de opslag, daalt de bodem weer. Met het stijgen en dalen van de bodem nemen mogelijke schades toe. Het gaat dan om schade door bodemdaling, -stijging en (trillingen van) aardbevingen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.