Voorterrein aanmeldcentrum Ter Apel veiligheidsrisicogebied

ANP-453196731
Dagelijks overnachten veel asielzoekers buiten © ANP / Vincent Jannink
Het voorterrein van het aanmeldcentrum voor asielzoekers bij Ter Apel wordt aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Dat meldt de gemeente Westerwolde, waartoe Ter Apel behoort. De bedoeling ervan is dat de politie meer ruimte krijgt om haar werk te doen, zoals het preventief fouilleren van mensen en verscherpt cameratoezicht te houden. Het is al vele maanden overvol bij het centrum.
De maatregel wordt genomen in samenspraak met het Openbaar Ministerie, de politie en de Veiligheidsregio Groningen. De bedoeling ervan is dat met name kwetsbare vrouwen en kinderen, maar ook personeel dat werkzaam is op het terrein beschermd worden. De laatste weken is het erg druk bij de poort van het aanmeldcentrum. In de nacht van donderdag op vrijdag moesten er driehonderd mensen buiten slapen, het hoogste aantal tot nu toe.

'Situatie eerder verslechterd dan verbeterd'

De Veiligheidsregio Groningen heeft meermaals een bijstandsverzoek gedaan, maar de opvang van asielzoekers in andere delen van het land biedt geen soelaas. De situatie bij het aanmeldcentrum is de laatste tijd eerder verslechterd dan verbeterd, zegt een woordvoerder van de veiligheidsregio. Dat het Rode Kruis onlangs een humanitair servicepunt in het aanmeldcentrum sloot wegens uitgebroken vechtpartijen noemt hij "een veeg teken".

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.