COA: rond de 250 mensen sliepen buiten bij aanmeldcentrum Ter Apel

Ter Apel
Opnieuw overnachten mensen buiten het aanmeldcentrum © ANP / Hollandse Hoogte / Kees van de Veen
Ongeveer 250 mensen sliepen in de nacht van vrijdag op zaterdag buiten bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Dat meldt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).
Kwetsbare mensen zoals gezinnen en zieken hebben wel onderdak gekregen.

Hele week buiten slapen

Niet alleen vorige nacht, ook in de nacht van woensdag op donderdag sliepen mensen buiten. Volgens het COA waren dat ongeveer 70 mensen. In de nachten ervoor sliepen asielzoekers ook noodgedwongen in de buitenlucht.
Buiten worden er volgens haar onder meer tentjes gebruikt om in te overnachten. "Daardoor hebben we minder zicht op hoeveel mensen er op het grasveld 'bij ons voor' zitten", aldus de woordvoerster, die verwijst naar het terrein voor de poort bij het aanmeldcentrum.

Veiligheidsrisicogebied

De gemeente Westerwolde, waar Ter Apel onder valt, heeft het voorterrein van het aanmeldcentrum vandaag aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Dat houdt in dat politie en gemeente meer mogelijkheden hebben voor toezicht en bijvoorbeeld preventief kunnen fouilleren. De bedoeling ervan is dat met name kwetsbare vrouwen en kinderen, maar ook personeel dat werkzaam is op het terrein beschermd worden.
Het is al maanden druk in het Groningse aanmeldcentrum. De afgelopen periode sliepen asielzoekers geregeld buiten en was het bij tijd en wijlen onrustig. Asielzoekerscentra hebben geen plek meer en statushouders kunnen door onder meer de oververhitte huizenmarkt niet doorstromen naar een woning.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl