Expert: Zonder hitteplan overlijden 500 tot 1000 extra mensen

Door de hoge temperaturen is in Drenthe momenteel het hitteplan van kracht. Het is een waarschuwing voor de risico's van het warme weer en een oproep om extra op elkaar te letten. Volgens Arjan van Dijk, hitte-expert van het gezondheidsinstituut RIVM, kan het hitteplan honderden levens redden.

Het kwik stijgt deze week in onze provincie meerdere keren tot boven de 30 graden. Die tropische omstandigheden brengen vooral voor groepen kwetsbare mensen, zoals ouderen, baby’s en chronisch zieken, gezondheidsrisico’s met zich mee. "Als het minstens vier dagen 27 graden wordt, blijkt ons lichaam daar niet goed tegen te kunnen", zegt Van Dijk. "Dan kondigen we dus het hitteplan af."

En die waarschuwing is noodzakelijk, onderstreept de hitte-expert. "Als we het hitteplan niet activeren, blijken er jaarlijks 500 tot 1000 mensen extra te overlijden", aldus Van Dijk. "Nederlanders zijn voor een groot deel verstandig, maar een hoop hebben toch een duwtje in de rug nodig."

Aangeraden wordt om voldoende te drinken, luchtige kleding te dragen, in de schaduw te blijven en inspanning te beperken. Het RIVM roept daarnaast op om mensen die zorg nodig hebben extra in de gaten te houden.
Meer over dit onderwerp:
hitte hitteplan RIVM
Deel dit artikel: