Hitte bezorgt bloemencommissie van Corso Eelde slapeloze nachten

Dahlia's Eelde
De mannen van de bloemencommissie bekijken hoe de dahlia's op de velden rond Eelde erbij staan © RTV Drenthe / Margriet Benak
Kopzorgen in Eelde. Want ook al heeft iedereen zin in eindelijk weer eens een echt bloemencorso, na twee jaar corona is deze keer de droogte de grote plaaggeest. Het hete weer en veel te weinig regen zijn slecht voor de groei van de dahlia's. De bloem is kleiner en daarom zijn er veel meer nodig om corsowagens te maken.
Of er voor 3 september, de dag van het 65ste Bloemencorso Eelde, wel voldoende bloemen zijn, blijft spannend.

Slapeloze nachten

Als nieuwbakken voorzitter van de bloemencommissie van het Corso Eelde heeft hij al aardig wat slapeloze nachten achter de rug. Ronnie Wolbers is met zijn nieuwe functie dé eindverantwoordelijke voor de levering van voldoende dahlia's vanaf de Eelder velden. "Ik heb wel een eer hoog te houden. Maor 't kun minder", zegt hij lachend, om de moed erin te houden.
Dankzij wat buien in de afgelopen week, schijnt de zon nu toch weer wat meer voor Wolbers. Maar de kopzorgen blijven, zeker nu volgens de weersverwachting de temperaturen de komende dagen alleen maar oplopen en regen uitblijft. "Ik doe mijn best - wij allemaal - meer kunnen we niet doen. Het is afwachten en hopen op nog wat water."

Minder naar andere corso's

De bloemencommissie van het Eelder corso levert ook dahlia's aan de grote corso's van onder meer Sint Jansklooster, Vollenhove, Lichtenvoorde en Valkenswaard. En ook de collega's in Elim krijgen dahlia's vanuit Eelde. De dahlia's zorgen voor geld in het laatje voor het eigen evenement. Want het jaarlijks bouwen van de immense corsowagens kost een lieve duit.
Vooralsnog gaat Wolbers ervan uit dat ze de corso's wel kunnen bevoorraden. "Maar de kans is groot dat het minder is." Zo wordt er vandaag geplukt voor Vollenhove, waar het corso komend weekend is. Eind volgende week gaan de nieuwe bloemen, die nu nog in knop zitten, er pas af voor het eigen corso. "Als er geplukt is, hebben de nieuwe bloemen een week nodig om zich te zetten. Water is dan welkom", verzucht Wolbers.
Simpelweg besproeien is volgens de commissievoorzitter 'makkelijker gezegd dan gedaan'. "Niet elke wijk heeft het materiaal ervoor, want die installaties kosten ook nog een hele duit. Dat is vooral een centenkwestie."
(Bekijk hieronder de reportage over de zorgen over de dahlia's, tekst gaat verder onder de video)
Hitte zorgt in Eelde voor stress rond de dahlia's

'Eigen corso eerst'

Maar hoe het ook uitpakt met de dahlia's, als de nood aan de man is, gaat het eigen corso voor. "Natuurlijk, eigen corso eerst, maar niemand krijgt keihard nee te horen. Al zal het soms wat minder zijn wat we door de weersomstandigheden kunnen afleveren."
Afgelopen week moest Eelde leveren aan de corsoploegen van Sint Jansklooster. Die hadden 360 kisten met bloemen aangevraagd. "Maar we konden er niet meer dan 320 leveren. Dat is voor ons honderden euro's minder aan inkomsten. Dus we voelen het ook in de portemonnee, en dat is wel jammer van alle energie en kosten die we erin steken", zegt Wolbers. "We willen liever niemand teleurstellen, maar dit zijn van die zaken waar je weinig aan kunt doen."
(Tekst gaat verder onder de foto)
Dahlia's Eelde
Door de droogte is de dahliabloem kleiner, daarom zijn er straks meer nodig voor de corsowagens © RTV Drenthe / Margriet Benak

Alternatieve materialen

De bloemencommissie houdt de moed erin. Dagelijks gaan ze door de velden. Door vrijwilligers worden de dahlia's met een geel hartje gekopt, "die zijn al te ver doorgeschoten, da's afval", zodat nieuwe frisse knoppen de ruimte krijgen. "Maar er is nog altijd een corso geweest met wagens vol dahlia's."
En als er dan toch te weinig bloemen van de velden geplukt kunnen worden, dan zijn er genoeg vervangende materialen, zo vertelt commissielid Frederik Ubels. "Daarmee kunnen het ook prachtige corsowagens worden. Koolbladeren, aardappelen, dennenappels, alles wat uit de natuur komt kunnen we gebruiken als decoratie. We hebben er jarenlange ervaring mee."
Het Eelder bloemencorso beleeft zaterdag 3 september de 65-ste editie. Er rijden vijftien corsowagens door het dorp, en het thema is deze keer 'Werk aan de winkel'. RTV Drenthe zendt het corso live uit op TV Drenthe.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl