Opnieuw sliepen 400 mensen buiten bij aanmeldcentrum Ter Apel

Ter Apel
Bij het aanmeldcentrum overnachtten ongeveer 400 mensen © ANP/VINCENT JANNINK
Voor de tweede nacht op rij sliepen zo'n 400 asielzoekers buiten bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Dat meldt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).
De mensen lagen onder meer onder de luifels die ter beschutting zijn geplaatst. Asielzoekers die binnen overnachtten, deden dat onder meer in de sporthal op het terrein en op stoelen in de wachtruimte van de Immigratie- en Naturalisatiedienst.
Het aantal buitenslapers in Ter Apel houdt al langer aan. In nacht van zaterdag op zondag ging het om zo'n 300 mensen, de nacht daarvoor lag dat aantal op ongeveer 250. Voor het weekeinde sliepen ook mensen buiten, soms honderden asielzoekers.

Veiligheidsrisicogebied

Het is al maanden druk in het Groningse aanmeldcentrum. Asielzoekerscentra hebben geen plek meer en statushouders kunnen door onder meer de oververhitte huizenmarkt niet doorstromen naar een woning. De drukte leidde ook tot onrust en vechtpartijen. De gemeente Westerwolde, waar Ter Apel onder valt, wees het voorterrein van het aanmeldcentrum daarom vrijdag aan als veiligheidsrisicogebied. Dat houdt in dat er bijvoorbeeld preventief gefouilleerd kan worden.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.