Aantal schoenmakers stijgt, maar beroep staat onder druk

Hoe het bestaan van schoenmakers steeds onzekerder wordt
Schoenmaker Arie Ossel in zijn winkel in Emmen © RTV Drenthe/Marcel Drent
Het aantal schoenmakers in veel provincies neemt af, alleen hier in Drenthe nog niet. Sinds 2013 zijn er zes schoenmakers bijgekomen en staat het aantal nu op 26. Maar het is een kwestie van tijd voordat ook de Drentse schoenmaker zeldzamer wordt.
Als je de winkel van Arie Ossel binnenloopt in Emmen, komt de geur van leer je tegemoet. Al 45 jaar is Ossel schoenmaker in Emmen. "Mijn vader kwam op vroege leeftijd te overlijden en toen heb ik het overgenomen", vertelt hij. Schoenmaker zijn zit dus in zijn bloed. De Emmenaar is 63 jaar oud en of iemand de winkel van hem over gaat nemen is nog maar de vraag. "Jongeren zitten liever achter de computer."

Tien paar schoenen

De schoenenwereld is door de jaren heen behoorlijk veranderd. "Jongeren lopen op sneakers en wanneer deze af zijn, dan gooien ze die weg", legt Ossel uit. "Vroeger had je twee paar schoenen, daar was je zuinig op en die liet je maken. Tegenwoordig heb je tien paar schoenen en als er een paar af is, dan heb je nog negen paar in de kast staan. Ook weten veel jongeren volgens mij niet eens dat wij ook sneakers kunnen repareren."
Maar alleen van het repareren kan een schoenmaker niet meer rondkomen, legt Ossel uit. "Ik heb ook bijverkoop van dartpijlen en mensen kunnen hier sleutels bij laten maken. Van alleen reparaties kan ik niet leven. Als ik zaterdag de kassa tel en er zit weer genoeg omzet in, ben ik allang tevreden. Het is een mooi beroep waar ik nog elke dag van geniet."
Artikel gaat verder onder video
Aantal schoenmakers stijgt, maar beroep staat onder druk

Vierde en laatste generatie

Niko Petstra uit Hoogeveen is de vierde generatie schoenmaker in zijn familie. De vader van zijn opa begon met de winkel en inmiddels is hij eigenaar. Petstra heeft vier kinderen, maar niet één wil de winkel overnemen. "Dat is zeker jammer, maar het moet ook je vak zijn", vertelt hij. "Ik ben op mijn zestiende van school gegaan en heb toen het vak geleerd van mijn vader. Daar ben ik hem nog steeds dankbaar voor."
Dat er steeds minder schoenmakers zijn, dat snapt Petstra wel. "Als je kijkt naar klandizie, merk ik dat het over de jaren heen wel minder is geworden. Toch zie ik ook dat nu de energie duur is, mensen iets vaker de schoenen laten maken. Op die manier kunnen schoenen nog weer een ronde mee. Klanten zijn dan ongeveer veertien euro kwijt en anders moet je nieuwe kopen voor negentig euro."

Zuinige Drent

Of dat dan ook de reden is voor de stijging van schoenmakers in Drenthe, weet Petstra niet. "Ik denk wel dat wij als Drenten een stuk zuiniger zijn. De mensen in het Westen halen misschien toch sneller een nieuw model en dat verdwijnt het oude model in de prullenbak. Hier zie ik vaak schoenen die twee of drie keer gemaakt zijn."
Maar volgens beide schoenmakers, zal ook in Drenthe de schoenmaker straks zeldzaam zijn. "Ik denk dat er nog wel veel schoenmakers zullen verdwijnen, mede door de opkomst van de sportschoenen van Nike en Adidas. Daar lopen ook steeds meer ouderen op", zegt Petstra. Ossel sluit zich hierbij aan, maar denkt niet dat het beroep helemaal verdwijnt. "Er zal vast nog wel eentje overblijven. Je moet straks misschien alleen wat langer rijden."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.