Drentse waardering voor Wildlands en Herinneringscentrum

Wildlands en het Atlastheater (Rechten: RTV Drenthe/Fred van Os)
Wildlands en het Atlastheater (Rechten: RTV Drenthe/Fred van Os)
Drenten waarderen Herinneringscentrum Kamp Westerbork het meest van alle Drentse cultuurinstellingen. Ook Wildlands is, ondanks alle negatieve publiciteit, hartstikke populair onder Drenten.
Dit blijkt uit het Vrije Tijd Merkenonderzoek van de Universiteit van Amsterdam in samenwerking met een merkenadviesbureau. Zij hebben onder 7850 mensen het maatschappelijk draagvlak onderzocht van Nederlandse cultuurinstellingen, dagattracties, evenementen en sportorganisaties.

Drentse cultuuraanbod meest verzwakt

In 2013 stond Drenthe nog op de vierde plaats wat betreft draagvlak voor de cultuursector onder de inwoners. Dat is in de daaropvolgende jaren steeds een beetje gedaald, en inmiddels staat Drenthe op plaats acht.
Volgens de onderzoekers was in de laatste twee jaar de verzwakking het sterkst, vooral onder culturele festivals. Hierbij speelde mee dat een aantal festivals, die eerder sterk scoorden, veel draagvlak kwijtgeraakt zijn doordat ze van naam veranderd zijn. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld het Hello Festival, wat eerder Retropop heette, en DNK in Assen, wat in de volksmond nog steeds gewoon De Kolk wordt genoemd.

Trots op de handballers

Volgens de onderzoekers scoort Drenthe nog altijd goed op het aanbod van dagattracties. Hierbij moet je denken aan bijvoorbeeld pretpark Drouwenerzand, de Zuidlaardermarkt en het Monumentendorp Orvelte.
Wat verder opvalt is dat er in de Drentse top 50 twee sportclubs staan die geen voetbalclub zijn: E&O en Hurry-Up. "Dat is vrij uniek", zegt onderzoeker Hendrik Beerda. "In de twaalf provinciale ranglijsten komen in totaal slechts zes niet-voetbalclubs voor. Drenthe heeft als enige provincie een handbalvereniging in de vrijetijdstop, en ook nog eens twee!"

Trots op de TT

Ook de TT is goed vertegenwoordigd in de lijst. Op nummer twee staat de TT Assen, op vier het TT Circuit, en op de negende plek het TT Festival.
Opvallend is dat Daniël Lohues niet terug te vinden is op de lijst, terwijl die in een ander onderzoek, eerder dit jaar, naar voren kwam als de Drent waar we het meest trots op zijn. Mooi Wark staat er wel op, de oer-Drentse boerenrockband staat op nummer zeventien, tussen het Hunebedcentrum en de Zuidlaardermarkt in.
Hieronder de top 50 van sterkste vrijetijdsmerken volgens de bevraagde Drenten:
1. Herinneringscentrum Kamp Westerbork
2. TT Assen
3. WILDLANDS Adventure Zoo Emmen
4. TT Circuit Assen
5. Drentse Fiets4Daagse
6. Openluchtmuseum Ellert en Brammert
7. Drouwenerzand Attractiepark
8. Drents Museum
9. TT Festival
10. De Tamboer
11. Gevangenismuseum
12. FC Emmen
13. Monumentendorp Orvelte
14. Veenpark
15. Buitencentrum Boomkroonpad
16. Hunebedcentrum
17. Mooi Wark
18. Zuidlaardermarkt
19. Plopsa Indoor Coevorden
20. Bloemencorso Eelde
21. Gouden Pijl
22. Vlindermarkt Emmen
23. Kabouterland
24. Donderdag Meppeldag
25. Attractiepark Sprookjeshof
26. ATLAS Theater
27. Ronde van Drenthe
28. Pulledagen
29. Hoogeveense Cascaderun
30. C'est la Vie
31. Kinepolis
32. Schouwburg Ogterop Meppel
33. Full-Colour Festival
34. Rodermarkt Feestweek
35. Speelgoedmuseum Kinderwereld
36. DNK
37. Achilles 1894
38. E&O
39. De Oude Meerdijk
40. Vue
41. v.v. Asser Boys
42. Noorderlichtjesparade Hoogeveen
43. VV Hoogeveen
44. ACV
45. HZVV
46. Astra Service Bioscopen
47. Holland International Blues Festival
48. M.V.V. Alcides
49. Museums Vledder
50. JD Techniek Hurry-Up

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.