Startersleningen Hoogeveen onder de loep

Gemeenteraad in Hoogeveen (Rechten: RTV Drenthe/Jeroen Willems)
Gemeenteraad in Hoogeveen (Rechten: RTV Drenthe/Jeroen Willems)
Een meerderheid in de raad van Hoogeveen wil dat de voorwaarden voor startersleningen bij de aankoop van een woning worden aangepast. Sinds 2016 zijn die alleen verkrijgbaar voor de aankoop van portiekflats uit de jaren zestig en zeventig.
Volgens CDA-raadslid Aaf-Tineke Bisschop-Hiemstra is het effect van de starterslening inmiddels 'vrijwel nihil'. Sinds 2016 zijn er maar vijf startersleningen verstrekt volgens de nieuwe voorwaarden. Voor de wijziging ging het om honderden voordelige hypotheek-bijdragen.
Het doel van een starterslening is de bouw en de woningmarkt te stimuleren. Mensen die voor het eerst een woning willen kopen kunnen van de gemeente maximaal 15.000 euro krijgen en daarmee een hypotheek van maximaal 105.000 euro afsluiten. Voor 2016 was dat mogelijk bij alle soorten woningen, daarna alleen bij bepaalde portiekflats.

Portiekflats te duur

Maar volgens Bisschop zijn er door de druk op de koopwoningenmarkt en de stijging van de prijzen nieuwe voorwaarden nodig voor startersleningen. "Op Funda staan op dit moment nog maar vijf portiekflats te koop in Hoogeveen en de prijzen zijn inmiddels zo gestegen dat geen van de flats in aanmerking komt voor een starterslening", aldus Bisschop.
De portiekflats die nog op de markt komen worden volgens het CDA ook nog eens 'veelvuldig door beleggers aangekocht, om ze vervolgens als huurwoning aan te bieden'. Samen met Gemeentebelangen, D66 en SGP vraagt het CDA om een evaluatie van de regeling voor startersleningen en om een onderzoek naar de behoefte aan een starterslening in een andere vorm.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.