COA schat opnieuw minstens 700 buitenslapers in Ter Apel

asielzoekers slapen buiten bij Ter Apel
Het COA verwacht dat vannacht weer 700 mensen moeten buiten slapen © ANP / Hollandse Hoogte / Kees van de Veen
Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) verwacht dat er vanavond voor de poort van het aanmeldcentrum in ter Apel 'minstens 700' asielzoekers de nacht in de open lucht zullen doorbrengen.
Dat liet een woordvoerder van het COA woensdagavond weten aan RTV Noord. Afgelopen nacht sliepen er ook al ongeveer 700 mensen buiten voor het hek van het aanmeldcentrum. Zoveel buitenslapers waren er in Ter Apel nog nooit. Het aantal van 700 was bijna een verdubbeling van de twee nachten (400) ervoor.
Dat het op een woensdagavond zo druk is, is uitzonderlijk. Normaliter zijn maandag en dinsdag de drukste dagen in ter Apel.

Tenten verwijderd

Vanmiddag werden alle tenten voor het aanmeldcentrum in Ter Apel ontruimd. De actie volgde op de noodverordening die eerder vandaag werd afgekondigd. Die verbiedt het gebruik van kampeermiddelen op en rond het terrein van het aanmeldcentrum.
Politie neemt tenten Ter Apel in beslag
De politie neemt tenten bij het azc-terrein in Ter Apel in beslag © Persbureau Meter
De veiligheidsregio vreest verstoring van de openbare orde bij het aanmeldcentrum, wat aanleiding is voor acuut ingrijpen. Het maximum aantal asielzoekers op het terrein wordt met honderden per dag overschreden. Ook zijn er onderlinge spanningen en irritaties, die al meerdere malen tot een conflict hebben geleid. Zo zijn er vechtpartijen geweest met steekwapens waarbij gewonden zijn gevallen. Ook zijn er al aanhoudingen verricht.
Dat tenten nu onder meer niet mogen, komt omdat tentharingen worden gebruikt tijdens vechtpartijen. Volgens de veiligheidsregio worden er activiteiten georganiseerd in de tenten, buiten het zicht van de camera's. Bovendien wordt gevreesd voor de gezondheid van asielzoekers als zij met meerderen in te kleine opvangtentjes verblijven

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.