Honderden demonstranten lopen uit protest naar aanmeldcentrum Ter Apel

Protest Ter Apel
Protest Ter Apel © Noordernieuws
In Ter Apel wandelen donderdagavond honderden mensen uit protest vanaf het Molenplein naar het aanmeldcentrum voor asielzoekers. De wandelaars doen dat naar eigen zeggen, zo is te lezen in de aankondiging van de demonstratie, vanwege overlast die er in het dorp is door asielzoekers.
Inwoners van het dorp zijn aanwezig, maar ook mensen uit de rest van Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel.
Bij het aanmeldcentrum wil de groep stilstaan, om vervolgens weer terug te wandelen naar het Molenplein. Bij de aftrap van de wandeling rond 19.00 uur heeft de organisatie deelnemers expliciet gezegd dat demonstranten die racistische uitlatingen doen, uit de wandeling worden gezet.

Omgekeerde vlaggen

Vooraan de wandelgroep zijn spandoeken te zien waarop staat 'Wij zijn de overlast meer dan zat' en 'Echte vluchteling oké. Rotzooitrapper weg ermee!'. Ook zijn er meerdere omgekeerde Nederlandse vlaggen te zien in de stoet.
De gemeente heeft voorwaarden gesteld bij de demonstratie. Zo mogen mensen zich niet discriminerend, beledigend of opruiend uitlaten, geen gezichtsbedekking dragen of fakkels bij zich hebben.
Rond 20.00 uur kwam de groep aan bij het aanmeldcentrum. Daar werd de groep tegengehouden door de politie, ze mochten het terrein niet op. "Schaam je kapot", scandeerde een deel van de demonstranten vervolgens. Daarna ging de groep weer huiswaarts.

700 mensen

Bij het aanmeldcentrum slapen al twee nachten op rij zevenhonderd mensen omdat er geen plek is. Vanavond is dat ook weer het geval, zegt een woordvoerster van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) donderdagavond. Bij het aanmeldcentrum is niet genoeg plek, waardoor mensen de nacht moeten doorbrengen in de buitenlucht.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.