'Houd vast aan regeerakkoord': D66'er uit Emmen initiator van brief aan partijleider Kaag

Joey Koops
Koops is de initiator van de brief richting Sigrid Kaag © D66 Drenthe
Geef niet toe aan de geluiden binnen coalitiepartijen VVD en CDA die oproepen tot een tijdelijke asielstop en het laten varen van het stikstofdoel 2030. Het regeerakkoord hiervoor openbreken is een no go, stellen 265 partijleden van D66 in een open brief richting D66-minister en -partijleider Sigrid Kaag. Een van de initiatiefnemers van de oproep is Joey Koops, de fractievoorzitter in Emmen.
Binnen twee dagen vond hij met een groepje gelijkgestemden tientallen D66'ers die de hartenkreet ondersteunden. Onder hen bevinden zich fractievoorzitters in Eindhoven, Leeuwarden, Tilburg, Den Haag, Breda en Arnhem, wethouders uit Wageningen, Brummen, Rheden, en raads- en statenleden door het hele land.

Steun voor D66'ers die verantwoordelijkheid nemen

Koops krijgt het idee dat de boze tegenstem de overhand krijgt op veelbesproken thema's, zoals asiel en migratie, klimaat en stikstof. "Terwijl grote groepen zich zorgen maken over de toekomst. Daarnaast is het voor mij ook een oproep van progressieve mensen in de krimpregio: laat je horen."
Volgens de D66'ers neigt een deel van de coalitie 'toe te geven aan de druk'. Daarom willen ze met de brief nadrukkelijk steun uitspreken voor alle bewindspersonen, D66'ers en coalitiepartners die bereid zijn 'in moeilijke tijden verantwoordelijkheid te nemen in plaats van de weg van de minste weerstand te kiezen'.

Kritiek vanuit achterban coalitie

De tendens neigt volgens de democraten naar het recht 'van de sterkste en de luidste'. Vanuit de VVD-fracties in Limburg en Noord-Holland werden onlangs brandbrieven gestuurd over het asielbeleid. De gemeenten zouden onder meer 'kraken onder het asielbeleid'. Op het landelijke congres van de liberalen werden moties aangenomen die het stikstofbeleid afkeurden en opriepen om weer 130 kilometer per uur op de snelweg te rijden.
Minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra (CDA) deed afgelopen vrijdag nog een duit in het zakje om het stikstofdoel van 2030 'niet heilig' te noemen. Voor dat jaar moet de stikstofuitstoot met 50 procent omlaag zijn gebracht.
De geluiden dat het kabinet 'vooral D66-beleid uitvoert', vindt Koops opmerkelijk. "Het is best bijzonder dat mensen het regeerakkoord zien als een D66-akkoord, terwijl er toch echt vier partijen aan tafel hebben gezeten. Uiteindelijk is tussen hen een coalitieakkoord tot stand gekomen, en dát moet de koers zijn."
Naast Koops, hebben ook zijn collega-fractievoorzitters van D66 in Midden-Drenthe en Westerveld de brief ondertekend.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl