Eerste herdenking in kamp Schattenberg voor aankomst van Molukkers: 'Jaarlijks gaan doen, net als Keti Koti'

kamp schattenberg
In onder meer kamp Schattenberg werden Molukkers opgevangen © Drents Archief / collectie Drents Museum
Een voorrecht. Zo omschrijft Mellie Lumalessil-Metiarij het om de eerste herdenking van de aankomst van Molukkers uit Nieuw-Guinea te organiseren. Ze noemt het niet alleen een voorrecht. "Het is ook een must."
Vandaag vindt die herdenking plaats. Bij het Moluks monument in kamp Schattenberg, vanaf 13.00 uur. Een van de sprekers is mevrouw Anakotta uit Musselkanaal. Zij heeft beide aankomsten meegemaakt. Want herdacht worden de aankomsten van Molukkers in Nederland, 71 jaar geleden én 60 jaar geleden. "Zij is in 1951 hier gekomen, daarna teruggegaan en in 1962 weer naar Nederland gegaan", vertelt Lumalessil-Metiarij over mevrouw Anakotta. Lumalessil-Metiarij organiseert met de stichting Schattenberg de herdenking.
Zelf noemt Mellie zichzelf een vrijheidsstrijder in Nederland. "Velen met mij. Ik zeg altijd: zonder verleden geen heden."

Tijdelijk werd permanent

Nadat Molukse KNIL-militairen hadden gestreden tijdens de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog werden ze door de eigen regering als verraders gezien. Nederland haalde ze hiernaar toe, als bescherming. Ze gekregen onder meer onderdak bij kamp Schattenberg, ook wel kamp Westerbork. Ze zouden er tijdelijk verblijven, voor zes maanden. Maar ze keerden nooit meer terug naar de Zuid-Molukken. Ook de ouders van Mellie keerden nooit meer terug nadat ze in Nederland kwamen. "Dat is toch erg?"
De herdenking begint bij De Nieuwe Kolk in Assen. Daar begint 's ochtends een wandeling, die uiteindelijk uitkomt bij kamp Schattenberg. Een symbolische wandeling. "Onze ouders moesten ook ver lopen om wat te bereiken." Vlakbij De Nieuwe Kolk stond vroeger een bushalte, van waaruit de Molukkers werden vervoerd naar kamp Schattenberg.

Sprekers

Bij het kamp komen dan meerdere sprekers aan het woord, onder wie dus mevrouw Anakotta. Maar er spreekt ook een vertegenwoordiger van de regering van Republik Maluku Selatan, een regering in ballingschap. Ook de nieuwe directeur van Herinneringscentrum Westerbork, Bertien Minco, spreekt tijdens de herdenking.
"Het zal een hele mooie dag worden", verwacht Mellie Lumalessil-Metiarij. Het zal ook niet blijven bij deze ene mooie dag. "We willen er een vast karakter aan geven. Net als Keti Koti. We willen er een jaarlijkse herdenking van maken. Dit verdient het."
Hoe groot de opkomst zal zijn, durft ze nog niets over te zeggen. "Al zijn het er maar een paar. Maar misschien komen er ook wel honderden. Het zijn Molukkers", lacht ze. "Die kunnen ook zo ineens massaal komen."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.