Driehonderd asielzoekers slapen vannacht buiten: 'Puzzel groter geworden'

ANP1311515
Vluchtelingen wachten op het grasveld voor het aanmeldcentrum in Ter Apel © ANP / Jilmer Postma
Driehonderd asielzoekers moeten vannacht buiten slapen bij aanmeldcentrum Ter Apel omdat er te weinig opvangplekken zijn. Dat laat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) weten. Het is volgens een woordvoerder niet gelukt om voor deze mensen een slaapplek te vinden.
"De puzzel is nog een stukje groter geworden", zei een woordvoerder van het COA vanavond. Volgens haar zijn er ook vandaag weer meer mensen bijgekomen waardoor onduidelijkheid was over waar mensen moesten slapen.

Evacuatie

Een deel van de wachtende asielzoekers is vanmiddag per bus naar Vlissingen vertrokken. Het is niet duidelijk om hoeveel mensen het precies gaat en of er nog meer bussen zullen volgen. Gisteren werden ook asielzoekers geëvacueerd. Zij werden naar opvangplekken in onder meer Stadskanaal en Zuidbroek gebracht. Vanmiddag kwamen ze terug waardoor er inmiddels zo'n vijfhonderd mensen op het terrein voor het aanmeldcentrum staan, volgens een woordvoerder van Artsen zonder Grenzen.
De organisatie maakt zich zorgen om de situatie buiten de poort. Hoewel de teruggekeerde asielzoekers zich prettiger voelen nu ze gedoucht en gegeten hebben, volgens de woordvoerder is de situatie nog steeds chaotisch. "Niemand weet wat er vanavond gaat gebeuren. Er is heel veel onduidelijk en het is er ook niet schoner op geworden buiten de poort."
Volgens de woordvoerder zijn 44 mensen bij het aanmeldcentrum medisch behandeld. Eén persoon is met hartproblemen naar het ziekenhuis gebracht.

Stichting Inlia

Kerkelijke vluchtelingenorganisatie Stichting Inlia uit Groningen verwacht ook hulp te kunnen bieden bij de opvang van asielzoekers uit Ter Apel. Van de honderden asielzoekers die gisteren geëvacueerd werden, nam Inlia er 42 onder haar hoede, schrijft RTV Noord. Zij zijn ondergebracht in de stad Groningen. Daar kunnen ze ook de komende dagen verblijven.
Woordvoerder John van Tilborg van de stichting verwacht dat er meer plekken beschikbaar worden gesteld. "We hebben in 'Stad' en de provincies Groningen en Drenthe meerdere locaties beschikbaar. Het gaat om plekken die door gemeenten zijn aangeboden, maar waarvan het COA tot nu toe geen gebruikt heeft gemaakt", zegt hij. Ook zouden er mogelijkheden zijn om asielzoekers onder te brengen in kerken, jeugdhonken of bijgebouwen.
Ook Defensie maakte bekend dat het gaat helpen bij Ter Apel. Ook wordt een locatie beschikbaar gesteld. Waar dat precies is, is nog niet bekend.

Opvang in Emmen?

RTL Nieuws meldde gisteravond dat in Emmen extra noodopvang komt. De gemeente liet gisteravond weten 'verrast' te zijn door die berichtgeving. "De gemeente Emmen heeft hierover geen besluit genomen of toezeggingen gedaan", schreef de gemeente op Twitter. Inmiddels heeft de PVV in Emmen om een spoeddebat gevraagd over de situatie. Wakker Emmen liet eerder weten snel duidelijkheid van het college van burgemeester en wethouders te verwachten.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.